портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Звернення Павла Кириленка до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Опубліковано 18 травня 2020 року, 09:10

Щороку 18 травня ми згадуємо жахливу подію, яка стала трагедією для усіх кримських татар – річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Майже двісті тисяч осіб було депортовано з Криму за наказом Сталіна, близько восьми тисяч загинуло під час перевезення. Ще десятки тисяч кримських татар померли у вигнанні через нелюдські умови життя протягом кількох років після депортації. Дії радянської влади проти кримських татар слугують яскравим прикладом усієї радянської політики по відношенню до корінних народів.

Повернення на батьківщину кримських татар почалося лише наприкінці 80-х років. Але справжню волю на власній землі кримські татари отримали з проголошенням Незалежності України у 1991 році. Здавалося, що нарешті можна вільно та гідно жити на рідній землі. Без страху, арештів і переслідувань.

Але починаючи з 2014 року російська окупація Криму знову повернула кримськотатарський народ у часи жорстоких утисків і переслідувань. Головний орган національної самоорганізації кримських татар Меджліс російськими окупантами проголошено екстремістською організацією. Російські загарбники жорстоко придушують будь-які спроби проведення громадських акцій на підтримку кримськотатарських ініціатив. Страх й усвідомлення власного злочину змушують окупантів забороняти навіть жалобні заходи в пам’ять жертв депортації.

Сьогодні окупаційний режим переслідує у Криму й українців. Закриваються школи, бібліотеки, забороняються засоби масової інформації та громадські організації. Окупанти переслідують окремих парафіян та знищують цілі релігійні громади Православної Церкви України та Української греко-католицької церкви.

Нажаль, цього року через коронавірус підготовка більшості меморіальних заходів, присвячених пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу стала неможливою. Але я упевнений, що Україна поверне Крим та звільнить із окупації наших співвітчизників. Пліч-о-пліч українці і кримські татари проженуть окупанта з рідної землі. Крим – це Україна! Qirim Ukrayna’dir!


Голова Донецької облдержадміністрації,

керівник обласної військово-цивільної адміністрації

Павло Кириленко