портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Кабінету Міністрів України за 10 червня 2020 року

Опубліковано 12 червня 2020 року, 15:40 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Уряд підписав Меморандум з виробниками «зеленої» електроенергії

Документ передбачає, що виробники ВДЕ приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів, що передбачає їх зменшення. Зокрема, для усіх об’єктів електроенергетики, що виробляють сонячну енергію передбачається зменшення тарифів на 15%, для об’єктів, що виробляють електроенергію з енергії вітру – на 7,5%.

 

Денис Шмигаль: Кошти МВФ дадуть можливість Україні рівно пройти період коронакризи

Рада директорів МВФ схвалила програму Stand-by для України. В найближчій день-два Україна має отримати перший транш кредиту МВФ, який складатиме 2,1 млрд доларів США. Всього протягом 18 місяців наша країна отримає 5 млрд доларів строком на 5 років. 

 

Денис Шмигаль: Під час коронакризи Уряд зберіг фундамент для відновлення і розвитку країни

"Ми стикнулись з викликом, який світ ніколи не бачив: ми мали протистояти поширенню пандемії та одночасно виводити країну з економічної кризи, яка зачепила весь світ. Перше і найголовніше, що ми зробили – забезпечили своєчасні карантинні заходи й підтримали людей. Друге – це створення сприятливих умов для економічного відновлення країни. Було ухвалено низку ініціатив для бізнесу та людей, щоб пом’якшити тягар кризи. Ми зберегли основу для відновлення та розвитку, ми зберегли життя людей", - заначив Прем’єр-міністр.

 

Антикризові заходи стабілізують роботу НАЕК «Енергоатом»

Триває виконання комплексу заходів, які напрацьовані Антикризовим енергетичним штабом під керівництвом Прем’єр-міністра. Зокрема, Урядом прийнято рішення про вивільнення додаткових обсягів електроенергії Енергоатома для можливості продавати за довгостроковими двосторонніми договорами на біржі для промисловості.

 

Дмитро Кулеба: Чоловіки та жінки на дипломатичній службі повинні мати рівні права та можливості

МЗС спільно з ООН Жінки і Посольством Швеції в Україні презентували результати аудиту забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у системі органів дипломатичної служби.

 

Уряд схвалив ратифікацію угоди про спільне виробництво аудіовізуальних творів між Україною та Канадою

Це дасть змогу започаткувати спільні проекти з виробництва аудіовізуальних творів, розширить можливість просування українських креативних індустрій, зокрема, аудіовізуальних творів шляхом постійного обміну та міжкультурного діалогу між двома країнами, участі українських виробників аудіовізуальних творів у міжнародних кінопроектах, а також популяризації українського мистецтва за кордоном.

 

Україна отримала 500 млн. євро макрофінансової допомоги ЄС

Гроші надійдуть у вигляді позики під 0,125% річних з терміном погашення до 10.06.2035 року.

Отримані кошти спрямовуватимуться на фінансування видатків державного бюджету та сприятимуть зменшенню зовнішнього фінансового тиску на Україну та поліпшенню платіжного балансу держави.

 

Уряд ухвалив постанову, спрямовану на підвищення соціального захисту сімей загиблих героїв Революції Гідності

Рішення передбачає збільшення максимального розміру доходу, в межах якого встановлюється доплата сім’ям загиблих Героїв Революції Гідності. Збільшення розміру доходу з 10 тис. грн до максимального розміру пенсії, яка визначена Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, та виключено заробітну плату (дохід) із складових, які враховуються при визначенні розміру такої доплати.

 

Уряд підтримав призначення довічних державних стипендій 27 учасникам бойових дій у період Другої світової війни

Актом передбачається призначення довічних державних стипендій учасникам бойових дій у період Другої світової війни 1939–1945 років (із тринадцяти регіонів України), які зробили вагомий внесок у розбудову Української держави.

 

Уряд виділив додатково майже 3 млрд грн на виплату допомоги по безробіттю

За словами Міністра розвитку економіки торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка, рішення про додаткове фінансування є вкрай важливим, адже люди отримають допомогу своєчасно і в тому обсязі, який передбачений законом.  

 

Уряд ухвалив нові правила формування регіонального замовлення на підготовку кадрів

Заклади професійної, фахової передвищої та вищої освіти вже з вересня готуватимуть прогнози для навчання студентів і учнів за кошти регіонального замовлення за оновленими правилами. У них закладений чіткий календар погодження таких обсягів із ключовими гравцями регіональних ринків праці, а також виписані повноваження кожного з них. 

 

Уряд схвалив проект угоди про використання частини повітряного простору Словаччини в аеропорту Ужгорода

У грудні минулого року було узгоджено зміст цієї угоди зі словацькою стороною і Україна виконала всі внутрішньодержавні процедури, необхідні для її підписання.

 

Мінрегіон посилює контроль за виконанням робіт на об’єктах «Великого будівництва»

Створено Робочу групу з інспекції та моніторингу реалізації проектів, яка вже почала свою роботу. 4-5 червня здійснено перевірку 10 об’єктів у Вінницькій та Житомирській областях. По окремих об’єктах виявлено такі недоліки, як неналежна якість виконання робіт, порушення строків реалізації, недотримання вимог до будівництва та ведення робочої документації.

 

Більше ніж 117 тисяч працівників вже отримали допомогу по частковому безробіттю

Статистика отримувачів лише за минулий тиждень зросла майже на 15 тисяч осіб. Наразі підприємцями-роботодавцями подано 15 586 пакетів документів для отримання допомоги.

 

Від 10 червня 2020 року реєстрація земельних ділянок відбуватиметься за екстериторіальним принципом

Наразі рішення про державну реєстрацію земельної ділянки прийматиметься будь-яким Державним кадастровим реєстратором територіальних органів Держгеокадастру, вибраним системою Державного земельного кадастру за принципом випадковості.

 

Змінено правила в’їзду на територію Словаччини

На територію країни дозволяють пропуск осіб з постійним або тимчасовим дозволом на проживання на її території та тих, кому було видано довідку від компетентного міністерства, якщо на в’їзд вони пред’являть негативний RT-PCR тест на захворювання COVID-19 словацькою, чеською, англійською або німецькою мовами або перекладений однією з цих мов. Давність видачі результатів тесту не повинна перевищувати 96 годин. 

 

Держлісагентство розпочинає реалізацію проекту FAO з протидії всиханню лісів

Будуть переглянуто національні підходи до системи спостереження та моніторингу спалахів шкідників та хвороб лісу. Мета — розробити функціональні системи їх раннього виявлення.

 

Забезпечення українських перевізників достатньою кількістю дозволів – одне з пріоритетних завдань Міністерства інфраструктури

На початку травня Україна домовилася про обмін дозволами на друге півріччя з Угорщиною. Також запланований додатковий обмін дозволами з Румунією. Міністерство працює над покращенням ситуації із забезпеченням дозволів із Польщею. Так, очікується, що найближчим часом Україна додатково отримає понад 4700 польських дозволів. Крім цього, досягнуто домовленостей з Боснією та Герцеговиною про обмін додатковими дозволами,. Ведеться діалог з Норвегією та Швецією про додаткові дозволи.

 

Торговий представник України обраний заступником Голови Міжнародної ради по зерну

8 червня у форматі онлайн-зустрічі відбулась 51-а сесія Міжнародної ради по зерну (МРЗ). Захід проходив під головуванням радника-міністра Вищої комісії Канади Н. Дюбе (Лондон). Українську делегацію очолив заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – Торговий представник України Тарас Качка.

 

Розпочали роботу освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна”, у 2020 році вони працюватимуть до 23 жовтня

Звернувшись до таких центрів вступники з тимчасово окупованих територій можуть вступати без ЗНО до українських університетів. Потрібно лише обрати спеціальність і заклад освіти, куди б вони хотіли вступати. Про візит до освітнього центру можна домовитись заздалегідь, контакти центрів розміщені на сайті Міністерства освіти і науки.

 

Рада директорів МВФ затвердила нову Програму Stand-by для України

Загальний обсяг програми - 5 млрд доларів. Перший транш обсягом 2,1 млрд доларів має надійти в Україну 11 червня 2020 року, та буде спрямований до Державного бюджету України.

 

ЄС надасть МОЗ експертів для імплементації другого етапу медреформи

Професійна підтримка європейських експертів допоможе імплементувати другу хвилю реформи згідно з міжнародними стандартами та покращити підготовку до будь-яких спалахів пандемії у майбутньому.