портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест новин Уряду від 12 листопада 2018 року

Опубліковано 12 листопада 2018 року, 16:20 , Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Україна є сильним партнером США, особливо в енергосфері, – зустріч Глави Уряду з Міністром енергетики США

Україна є сильним партнером США, і ініціативи українського Уряду, передусім в енергосфері, посилають важливе повідомлення Уряду США та американським інвесторам. Про це йшлося під час зустрічі Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з Міністром енергетики США Ріком Перрі. Він перебуває в Україні вперше.

Глава Уряду наголосив, що співпраця між Україною та США носить глибокий стратегічний

характер, а кооперація безпосередньо в енергетичній сфері дозволила протистояти тій енергетичній агресії, з якою Україна стикнулася в 2014 році після окупації Криму та частини Донбасу.

«Наша системна взаємодія з Міненерго США дала можливість вистояти в той непростий час, і зараз ми нарощуємо обсяги підтримки. Ми бачимо широкий спектр можливостей для кооперації. Йдеться про видобуток газу, взаємодію в управлінні ГТС, кооперацію в ядерній енергетиці тощо», - сказав Володимир Гройсман.

«Я дуже радий бути в Україні. І хочу запевнити – Україна є сильним партнером США. Ініціативи Вашого Уряду – щодо лібералізації ринку газу, удосконалення процедур ліцензування видобутку – посилають важливе повідомлення Уряду США та інвесторам: Україна серйозно налаштована на реформи і на створення енергоресурсного балансу. Цей меседж зрозумілий та чіткий», - зазначив зі свого боку Міністр енергетики Рік Перрі.

Він також чітко висловив позицію Адміністрації Президента Трампа щодо загроз проекту «Північний потік-2». «Громадяни Європи та України не можуть бути заручниками (таких проектів)», - сказав Рік Перрі.

У цьому контексті Глава Уряду України запропонував об’єднати зусилля з протидії цьому проекту, а також запропонував американській стороні активно брати участь в обговоренні можливостей спільного управління українською газотранспортною системою, в приватизації енергооб’єктів, в модернізації вугільної галузі.

У свою чергу Міністр енергетики США також запропонував обговорити кооперацію в газовидобутку. США наразі є країною номер один з видобутку нафти та газу. Тож українські надра і американські технології можуть дати серйозний економічний ривок для обох країн, адже йдеться не тільки про енергозабезпечення, а й про створення нових робочих місць і запровадження інновацій.

«Україна може стати новою історією успіху. Я глибоко в це вірю. Давайте визначимо 2019 рік як рік конкретних дій і конкретних проектів. Ми хочемо бути сильним, надійним і прогнозованим партнером», - додав Володимир Гройсман.

Наступний рік має стати роком нових можливостей і посилення напрацьованого позитиву, – Володимир Гройсман

Наступний рік має стати роком нових можливостей і посилення тих позитивних тенденцій, які Україна фіксує 10 кварталів поспіль. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час роботи Ради регіонального розвитку, яка зібрала представників регіональної влади з усієї країни.

«Сьогодні всі сфери національної економіки мають потенціал для зростання. Ми на правильному шляху. Але треба доводити реформи до завершення, відкриття можливостей. Нам потрібно зробити економіку сильною, побудувати систему – від громади до центру – доброзичливу до інвестування», - сказав Володимир Гройсман.

Він додав, що більшість змін – фундаментальні. Вони вимагають часу і ускладнюються необхідністю виплачувати борги і долати виклики популізму.

«Що потрібно зараз? Продовжити змінюватися. 2019 рік – це рік можливостей. Саме в 2019 році ми будемо мати перші успіхи в реформі медицини, в освіті, будемо будувати більше доріг, зможемо підвищити соціальні стандарти. Ми відкриваємо можливості для збільшення видобутку газу – заради енергонезалежності, - сказав Володимир Гройсман. – Нам треба не просто проводити реформи, а й захищати їх. Весь позитив – це не здобуток окремого політика, це кожен з вас робить свій внесок кожного дня».

У цьому контексті Глава Уряду наголосив на важливості вчасного ухвалення проекту Державного бюджету на 2019 рік, де закладені можливості продовження соціальних реформ, автоматичного перерахунку пенсій, забезпечення субсидій.

«Зараз всі політикани, хто критикує зміни, бояться єдиного – а якщо Уряду вдасться? Якщо вдасться, тоді риторика популізму буде знівельована, - зазначив Володимир Гройсман. – А у нас уже є чим пишатися. Працюємо на Україну, і Україна стане незалежною, економічно сильною країною».

Глава Уряду про децентралізацію: Ми не уникнемо змін до Конституції, вони закріплять надбання реформи

Зміни до Конституції, які закріплять надбання запровадженої Урядом України реформи децентралізації і посилення місцевого самоврядування, є вкрай потрібними. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час роботи Ради регіонального розвитку, яка зібрала представників регіональної влади з усієї країни.

«Ми не можемо уникнути змін до Конституції. Це і є захист реформи на майбутні десятиліття. Настав час оновити наші стратегії, оновити законодавство, впроваджувати незворотні зміни, - сказав Володимир Гройсман. - Не можемо гальмувати процес децентралізації. Бачимо, що система чинить опір тим, хто хоче об’єднатися. На місцевому, локальному рівні хтось створює перешкоди – то райдержадміністрація, то районна рада. А хто дав право зупиняти людей на шляху до їхнього успіху? Не можна заважати людям бути успішними».

У ЄС схвально оцінили реформу державного управління в Україні та залучення інвестицій в сектор держкомпаній, - Олександр Саєнко

Європейський Союз дав схвальну оцінку реформі державного управління в Україні, у тому числі реформі управління державною власністю та залученню інвестицій у сектор держкомпаній, повідомив Міністр Кабінету Міністрів України Олександр Саєнко, коментуючи Звіт ЄС щодо виконання Україною Угоди про асоціацію.

У цьому звіті представники ЄС засвідчили позитивну динаміку фінансових показників державних підприємств в останній звітний період та навели статистику, згідно з якою прибутки 100 найбільших державних підприємств України за результатами діяльності у 2017 році зросли на 38%.

Олександр Саєнко також додав, що досягнутий минулого року рівень прибутку в 44,4 мільярда гривень у 2,2 раза більший, ніж показник 2015 року, і у 3,6 раза більший, ніж у 2014 році.

«Крім того, наші партнери зазначили, що реформа державних підприємств рухається по двох напрямках – реформа корпоративного управління стратегічних державних підприємств, які мають залишатись у власності держави, і приватизація решти підприємств, що дозволить зменшити обсяг активів у власності держави», - додав він.

Звіт ЄС також фіксує прогрес як у напрямку впровадження корпоративного управління, так і у напрямку підготовки державних об’єктів до приватизації.

Міністр нагадав, що нещодавно Уряд також прийняв головні засади державної політики власності, на основі яких будуть розроблені політики власності щодо тих підприємств, які поки що залишаються у власності держави.

Щодо прогресу приватизаційних процесів, Олександр Саєнко наголосив, що звіт підтверджує успішність «малої» приватизації, яка дозволила державі продати сотні малих активів за спрощеною прозорою процедурою. В Євросоюзі очікують на продаж ще кількох сотень «малих» об’єктів до кінця року, а також згадують і про «велику» приватизацію: Фонд державного майна нещодавно відібрав радників для підготовки до приватизації кількох великих державних підприємств (а саме для 11 підприємств), і їх продаж очікується 2019 року.

Також ЄС приділив у звіті серйозну увагу реформі державного управління в Україні. Експерти підкреслили, що вже запущено централізовану та прозору конкурсну процедуру на нові посади державної служби в міністерствах, Секретаріаті Кабінету Міністрів та двох агентствах. Розпочав роботу сучасний портал вакансій – сareer.gov.ua, через який он-лайн подалися більше 24 тис. бажаючих. Також було оголошено більше 1000 нових вакансій. На основі базової оцінки системи державного управління в Україні, проведеної програмою SIGMA, Уряд розпочав оновлення Стратегії реформування державного управління до 2020 року.

«Отже, по усіх напрямках ми маємо ще багато роботи попереду, але така оцінка з боку колег дає сили працювати ще набагато більше, й ми будемо рухатись вперед», - наголосив Міністр Кабінету Міністрів України.

Звіт ЄС щодо виконання Україною Угоди про асоціацію можна переглянути за посиланням. 

Володимир Кістіон: Енергетична безпека – це виклик, який має об’єднати нині світ в рамках широкого політичного діалогу

Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон відкрив IX Міжнародний форум з енергетики для сталого розвитку, який проходить під егідою Європейської Економічної Комісії Організації Об’єднаних Націй.

«Для країни, яка володіє неабияким енергетичним потенціалом та сповідує принципи сталого розвитку, проводити такі заходи світового масштабу – це велика честь та водночас можливість розповісти світу про свої здобутки», - наголосив під час вступного слова Володимир Кістіон.

Віце-прем’єр-міністр розповів, що Україна, яку кілька років тому спіткала серйозна газова криза, поставила собі амбітну ціль: стати енергетично незалежною та самодостатньою. Зима 2014-2015 років стала першою в історії, коли Україна повністю позбулася газової залежності від Російської Федерації.

«Ми зуміли диверсифікувати джерела постачання газу і довели всьому світу, що навіть в умовах війни, яка й досі триває на сході країни, Україна залишається надійним транзитером газу в Європу», - відзначив Володимир Кістіон.

Він додав, що ці виклики змусили задуматися над глобальною модернізацією паливно-енергетичного комплексу України. Дороговказами Уряду були і залишаються Угода про асоціацію з Європейським Союзом та зобов’язання в рамках Енергетичного співтовариства.

«Спільно з нашими європейськими партнерами ми напрацювали та прийняли ключові законодавчі акти для формування повноцінних ринків газу та електроенергії. Уряд реалізує три масштабні

енергетичні реформи – реформу ринку газу, електричної енергії та вугільну. Усі ці три реформи покликані посилити енергетичну незалежність держави, лібералізувати ринок, ліквідувавши монополії, підвищити енергоефективність української економіки задля збереження навколишнього середовища», - зазначив Віце-прем’єр-міністр.

На завершення Володимир Кістіон наголосив, що питання енергетичної безпеки й сталого розвитку давно перестало бути даниною моді. Сьогодні – це виклик, який повинен об’єднати світ у рамках широкого політичного діалогу.

«Україна нині бореться за майбутнє своєї газотранспортної системи. «Вбити» її покликаний політично вмотивований проект Російської Федерації «Північний потік-2», проти реалізації якого активно виступають європейські екологи. Цей проект не має нічого спільного з економікою, він суперечить цілям сталого розвитку та має на меті лише одне – посилити російський вплив на Європейський Союз. Тож закликаю об’єднуватися й спільно протидіяти загрозам сталого розвитку наших держав», - резюмував урядовець.

Андрій Рева в Хорватії ознайомиться з підходами до вирішення актуальних соціальних задач

Андрій Рева на чолі делегації Міністерства соціальної політики України перебуває з робочою поїздкою до Республіки Хорватія.

У складі делегації у візиті беруть участь Ольга Крентовська - перший заступник Міністра соціальної політики України, Валерій Ярошенко - в.о. Голови Державної служби зайнятості України і Ярослав Сімонов - тимчасовий повірений у справах України в Республіці Хорватія.

У рамках візиту, який триватиме до 13 листопада включно, запланований ряд зустрічей Міністра з офіційними особами Хорватії.

Сьогодні, 12 листопада - з Міністром праці і соціальної політики Хорватії Марко Павічем, з представниками Міністерства хорватських ветеранів, з Міністром демографії, молоді і соціальної політики пані Надою Мурганич і з представниками Міністерства праці пенсійної системи.

Також Андрій Рева візьме участь у презентації Європейського соціального фонду і Інституту експертизи, професійної реабілітації та зайнятості осіб з інвалідністю .

13 листопада запланована зустріч Міністра соціальної політики України Андрія Реви з Прем'єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем.

Муніципальна няня не позбавлятиме права на декретні виплати та відпустку, - Андрій Рева

Міністр соціальної політики України Андрій Рева в ексклюзивному інтерв'ю ІА "Українські

національні новини" заявив про безпідставність чуток щодо начебто відміни декретних виплат при користуванні послугами муніципальної няні.

“Вони (ті, хто поширює чутки про відміну грошей на декретну відпустку. - Ред.) прив’язують наші додаткові заходи щодо соціального захисту сімей з дітьми, зокрема, введення поняття муніципальна няня, перекручують і кажуть, що це є на заміну державної допомоги. Буде державна допомога і муніципальна няня", - наголосив Міністр.

За словами урядовця, "державна допомога у неї (сім’ї. - Ред.) залишається, а якщо захоче скористатися такою опцією, як муніципальна няня - то це додатковий бонус".

"Це ж стосується відпустки по догляду за дитиною - хоче мати няню у відпустці? Буде няня у відпустці. Хоче вийти на роботу та мати няню - буде така можливість”, - пояснив Андрій Рева.

Кувейт має намір інвестувати в українську систему лікування раку

Кувейтський фонд арабського економічного розвитку (КФАЕР) готовий надати Україні позику під інвестиційні проекти в сфері лікування раку. Питання співпраці обговорювалися під час IV засідання спільної Міжурядової українсько-кувейтської комісії з питань економічного, технічного та торговельного співробітництва.

«Зокрема, йшлося про інвестиційні проекти щодо лікування раку та трансплантації кісткового мозку. Ні для кого не секрет, що саме ці питання є найбільш болючими для нашої системи охорони здоров’я. Наприклад, цього року на програму «Лікування за кордоном» з держбюджету було витрачено близько 580 млн грн. Саме тому потрібні інвестиційні проекти, які б розвивали трансплантацію в Україні», - зазначив після зустрічі з КФАЕР заступник Міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Під час зустрічі з Міністром охорони здоров’я Кувейту Баселем Хамуд Ас-Сабахом Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко та заступник Міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк обговорили хід трансформації системи охорони здоров’я в Україні. Кувейтський Уряд зацікавився досвідом України у впровадженні медичної реформи.

«Кувейтська сторона дуже зацікавилася тими змінами, що ми впроваджуємо, адже найближчим часом тут планують істотно реформувати систему фінансування охорони здоров'я. Як зазначив заступник Міністра охорони здоров'я Кувейту, система повинна бути максимально ефективною незалежно від того, скільки грошей країна виділяє на медицину. Саме через це він вважає пріоритетом розвиток первинної ланки та цікавиться нашим досвідом», - розповів Павло Ковтонюк та додав, що кувейтська сторона вже запланувала візит до України, щоб вивчати зміни, що тривають в Україні.

Нагадаємо, що в Україні тривають зміни фінансування системи охорони здоров’я.

Загалом уже 623 медичні заклади працюють з Національною службою здоров’я. Медзаклади, які уклали договори з НСЗУ, обслуговують загалом 23 мільйони українців, з них понад 12 мільйонів уже обрали своїх лікарів. І за ними до закладів вже «зайшло» 1,615 млрд грн, які держава вперше спрямувала на оплату медичних послуг конкретним пацієнтам.

З другої половини 2019 року працюватиме програма «Безкоштовна діагностика». 

За направленням вашого сімейного лікаря ви зможете проходити рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця, аналізи та діагностичні дослідження в будь-якому медзакладі за вашим вибором, який бере участь у програмі. Оплачуватиме послуги Національна служба здоров’я.