портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 09 листопада 2018 року

Опубліковано 09 листопада 2018 року, 16:55 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Ранкове зведення на 07:00 09 листопада 2018 року

Вчора, 8 листопада, ситуація в районі проведення операції залишалася цілком контрольованою Об’єднаними силами.

Окупанти 14 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ. 4 з них - із застосуванням озброєння, забороненого Мінськими угодами.

Ворог здійснював обстріли наших оборонних укріплень в районах населених пунктів Кримське, Новолуганське, Піски, Опитне, Мар'їнка, Славне, Красногорівка, Старогнатівка, Чермалик, Павлопіль та Лебединське.

Російські окупаційні війська вели прицільний вогонь із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Крім того, з мінометів калібру 120 мм, ворог обстрілював позиції Об'єднаних сил поблизу Новолуганського. Таку ж зброю, тільки 82-го калібру, загарбники застосували неподалік Павлополя та Кримського. Саме біля останнього окупанти проявили найбільшу вогневу активність.

Внаслідок бойових дій поранення дістали 2 військовослужбовці Об'єднаних сил.

Сьогодні, 9 листопада, ворожих обстрілів не зафіксовано.

За даними розвідки, протягом минулої доби, одного російського окупанта було знищено, санітарні ж втрати противника складають 11 осіб.

Докладніше про події в районі проведення операції буде поінформовано під час щоденного брифінгу представника Об’єднаних сил.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук

 

Іноземній делегації показали вщент знищену бойовиками лікарню Слов'янська

Литовська делегація змогла на власні очі побачити наслідки війни у Слов’янську.

Про це повідомила уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

“Демонструємо литовській делегації наслідки обстрілів, які відбулися у травні 2014 року”, – написала вона.

Знищена на фото будівля – це був колись місцевий медзаклад у Семенівці, мікрорайоні Слов’янська.

“Таких розбомбованих будинків сьогодні покажемо литовцям ще багато. Попереду – довга дорога”, – додала вона.

Іноземна делегація буде прямувати аж до КПВВ “Станиця Луганська” – єдиного працюючого пункту пропуску у Луганській області.

За матеріалами сайту «Рубрика»

Кожен дошкільник Донецької області повинен отримати освітній «еко-набір»

Донецька облдержадміністрація і департамент екології та природних ресурсів розробили і надрукували 35000 освітніх "еко-наборів" для всіх дошкільнят області. Про це повідомив керівник департаменту Сергій Натрус на своїй сторінці в Фейсбуці.

За його словами, в кожен набір входить 5 книг і 2 розвиваючі ігри. Завдяки їм діти можуть отримати знання про тваринний і рослинний світ, а також про природу рідного краю.

При цьому Натрус заявив, що є інформація про те, що в ряді населених пунктів в деяких дошкільних закладах таких наборів немає, і звернувся до батьків і активістам громад з проханням ставити запитання керівництву дитячих садків.

«Такий набір повинен отримати кожна дитина в дитячому садку. Отримання таких наборів для дітей відбувається безкоштовно », - заявив Натрус.

Керівник департаменту екології проілюстрував свій пост відео з Покровська. Місцевий відділ освіти отримав 5700 підручників для початкових класів і 1900 "еко наборів" для дошкільних установ.

За матеріалами сайту «Остров»

 

Парубій повіз на Донбас президента Парламентської асамблеї НАТО

Спікер парламенту Андрій Парубій супроводжує президента Парламентської асамблеї НАТО Расу Юкнявічене в зону проведення операції об'єднаних сил.

Про це повідомила віце-спікер Ірина Геращенко, відкриваючи ранкове засідання Верховної Ради.

"Голова Верховної Ради Андрій Парубій сьогодні перебуває з відрядженням на Донбасі разом із головою Парламентської асамблеї НАТО. Вони відвідають, у тому числі й Широкине", - сказала Геращенко.

Вона наголосила, що це перший візит Юкнявічене на Донбас.

"Це серйозна підтримка України з боку Парламентської асамблеї у захисті нашої територіальної цілісності та суверенітету", - підкреслила віце-спікер.

За матеріалами сайту Gazeta.ua

 

Карлівська фільтрувальна станція зупинить роботу: міста Донеччини залишаться без води

У Донецькій області зупинить роботу Карлівська фільтрувальна станція.

У зв’язку з проведенням ремонтних робіт АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» з відключенням ПС Карлівка 13 листопада с 8.00 до 18.00 знеструмлюється та зупиняється Карлівська фільтрувальна станція. Про це повідомляє КП «Компанія «Вода Донбасу».

Зазначимо, від Карлівської фільтрувальної станції здійснюється водопостачання покровської, селидівської та добропільскої груп міст.

Стабільна подача води відновиться після заповнення споруд і магістральних водоводів.

За матеріалами сайту «Вчасно»

У прифронтовому селищі під Маріуполем з'явився соціальний автобус

Благодійна організація ADRA Ukraine запустила безкоштовний соціальний автобус для жителів прифронтового селища Черненко. У четвер, 8 листопада, соціальний автобус здійснив свій перший рейс до Маріуполя.

Завдяки діяльності фонду 30 жителів селища Черненко зможуть двічі на місяць їздити в Маріуполь. В організації зазначили, що це дозволить жителям селища отримати доступ до лікарням, магазинам та іншим необхідним їм послуг.

Безкоштовні перевезення стали можливі завдяки проекту «Відновлення житла і надання необхідної допомоги людям, постраждалим в результаті конфлікту на сході України» за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Нагадаємо, що організація ADRA Ukraine профінансувала установку нової водонапірної башти в селі Приміське під Маріуполем. Вежа об'ємом 35 кубічних метрів замінила зношену вежу.

Крім того, в селі Зоря Донецької області була очищена водонапірна свердловина, воду з якої споживає 2400 осіб, школа, дитячий сад, будинок культури та місцеві підприємці.

За матеріалами сайту «Знамя индустрии»

 

За півмільйона гривень у Маріуполі впорядкують сквер

У Маріуполі впорядкують сквер Азовської військової флотилії на вулиці Маркелова. Тут планують привести в порядок пам'ятник, встановити лавочки, урни та відремонтувати дах альтанки.

Реконструкція стала можлива завдяки перемозі проекту в програмі «Бюджет громадської участі».

На проект, який буде реалізований в наступному році, виділено 500 тисяч гривень.

За матеріалами сайту mrpl.city

 

Маріупольців запрошують на всеукраїнський радіодиктант

До Дня української писемності та мови, 9 листопада, «Українське радіо» проведе традиційний диктант національної єдності. Маріупольців запрошують приєднатися до акції.

Як розповіли MRPL.CITY організатори, спецпроект розпочнеться об 11.00, текст радіодиктанту звучатиме на «Українському радіо» з 11:30.

Написати диктант національної єдності маріупольців запрошують в "Український Дім" (колишній Палац Металургів), а також в Маріупольський державний університет (в приміщенні факультету філології та масових комунікацій, аудиторія 206).

На диктант запрошують усіх бажаючих: тих, хто добре знає українську мову і хто тільки починає її вчити. Можна написати диктант вдома, на роботі або в іншому зручному місці.

Всі бажаючі зможуть надіслати диктант в рукописному вигляді для перевірки за звичайною або електронною поштою (скан або фото тексту) на адресу «Українського радіо». Також можна дочекатися публікації тексту - він буде доступний через добу на сайті «Українського радіо» і в соцмережах - і перевірити свою грамотність самостійно.

Зазвичай диктант складається зі 100-120 слів. Текст для радіодиктанту замовляється спеціально. Радіодиктанти не перевіряють на помилки і не повертають. Але шукають роботи без помилок і нагороджують учасників, які впоралися із завданням бездоганно.

У грудні відбувається так звана «робота над помилками», коли в ефірі «Українського радіо» оголошують імена переможців, а також відбувається аналіз найтиповіших помилок.

За матеріалами сайту mrpl.city

 

До Маріуполя «приїхали» підручники для дітей з особливими освітніми потребами

Маленькі маріупольці з особливими освітніми потребами отримали нові підручники.

У школі, де 250 учнів від першого до дев'ятого класу вимагають особливого підходу, підручниками забезпечили кожної дитини. Раніше дітям доводилося займатися за звичайними шкільним посібникам.

За словами вчителів оформлення звичайних шкільних підручників не пристосовані для таких дітей ні оформленням, ні наповненням. Зараз же хлопці отримали яскраві, цікаві та зрозумілі книги.

У захваті від підручників залишилися і першокласники. Учитель першокласників Анна Бородіна зазначила, що в посібниках багато наочного матеріалу, а склади і літери йдуть в певній послідовності, спочатку більш легкі, потім складніше. Що робить матеріал доступним для дітей.

За матеріалами сайту «Знамя индустрии»