портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформаційний дайджест «Новини Донеччини» 27 листопада 2018 року

Опубліковано 27 листопада 2018 року, 17:50 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Ранкове зведення на 07:00 27 листопада 2018 року

Упродовж минулої доби, 26 листопада, ситуація в районі проведення операції залишалася цілком контрольованою Об’єднаними силами.

Окупанти 18 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ, в тому числі – 7 разів із застосуванням озброєння, забороненого Мінськими угодами.

Так, протягом минулої доби, ворог здійснював обстріли наших позицій в районах населених пунктів Станиця Луганська, Малинове, Вільний, Луганське, Південне, Верхньоторецьке, Опитне, Красногорівка, Павлопіль, Гнутове, Водяне та Широкине.

Російські окупаційні війська вели прицільний вогонь із гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Позиції Об'єднаних сил в районі населеного пункту Малинове противник обстріляв з мінометів 120-го калібру, а по опорних пунктах біля хутора Вільного, Луганського, Опитного, Гнутового та Водяного вів вогонь з мінометів калібру 82 мм.

У ході бойових дій, легкі поранення отримали два військовослужбовці Об'єднаних сил.

Підрозділи, що обороняються, вживали необхідних заходів для придушення вогневої активності окупантів.

За даними розвідки, трьох бойовиків російсько-окупаційних військ минулої доби знищено та ще трьох - поранено.

Від початку цієї доби противник вогневої активності не проявляв.

За матеріалами офіційної сторінки прес-служби ООС в соціальній мережі Фейсбук

Президент про рішення запровадити воєнний стан: Це не означає оголошення війни. Це посилення оборони України на фоні зростаючої агресії Росії

«Воєнний стан не означає оголошення війни. Він вводиться винятково з метою посилення оборони України на фоні зростаючої агресивності з боку з Росії», - заявив Президент Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що сьогодні в Парламенті буде розглядатися питання надзвичайної ваги, яке безпосередньо стосується захисту і безпеки громадян, безпеки України, її суверенітету і територіальної цілісності.

«Згідно рішення Ради національної безпеки і оборони України, ухваленого сьогодні вночі, як Президент і як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України я виконав свій конституційний обов’язок і кілька годин тому своїм Указом запровадив воєнний стан на всій території України з 9.00 ранку 28 листопада», - повідомив Петро Порошенко.

«Наш спільний обов’язок, в першу чергу мій як Верховного Головнокомандувача – захистити Україну. І захист України – це не лише захист території чи військової техніки. Це – насамперед захист людей. Ми маємо бути максимально готові до будь-яких дій з боку нашого агресивного, неврівноваженого і, на жаль, доволі передбачуваного сусіда», - також зазначив Президент.

За його словами, РНБО рекомендувала запровадити воєнний стан на 60 днів. «Хочу оголосити вам моє рішення – я буду пропонувати Парламенту запровадити воєнний стан на 30 днів», - зазначив Президент.

Глава держави нагадав, що Росія вже п’ятий рік веде гібридну війну проти нашої держави. «Але нападом на українські військові катери вона перейшла до нового етапу агресії. Ніхто вже тепер не скаже: «Их там нет». Ніхто не камуфлюється в зелених гуманоїдів чи ополченців. Це зухвала і відверта участь регулярних підрозділів Російської Федерації, їхній демонстративний напад на підрозділ Збройних Сил України. Це якісно інша ситуація, якісно інша загроза», - сказав він.

Петро Порошенко також наголосив: «І ця атака, звичайно, не випадкова. Це –  явно спланований росіянами елемент в ескалації ситуації, яка склалася в акваторії Азовського моря, яка вже триває протягом кількох місяців. І я впевнений, що це ще далеко не кульмінація».

Президент зауважив, що представники силових структур та дипломатичного відомства вже детально поінформували суспільство про всі обставини вчорашнього інциденту сьогодні на прес-конференції.

«Розвідувальні дані говорять про надзвичайно серйозну загрозу суходольної операції проти України. У мене в руках є  документ розвідки, зведення наших розвідувальних даних. Тут на кілька сторінок – детальний опис всіх сил противника, які розташовані на відстані буквально в декількох десятках кілометрів від нашого кордону. Готових в будь-який момент до негайного вторгнення в Україну.  Рушниця, що висить на стіні, має рано чи пізно вистрілити. А тут – літаки, вертольоти, танки, ракетні комплекси, бронетранспортери, системи залпового вогню», - сказав Глава держави.

За матеріалами сайту Президента України

Глава держави: Президентські вибори мають відбутися відповідно до Конституції 31 березня 2019 року

Президент Петро Порошенко наголосив, що воєнний стан, якщо відповідний Указ буде схвалений Верховною Радою, буде запроваджений на тридцять днів.

«Для чого? А щоб воєнний стан жодним днем не накладався на початок виборчої кампанії. Щоб ні в кого з тих, хто про свою партію, про свій політичний інтерес печеться більше, ніж про націю та український інтерес, зараз не залишилося жодних підстав для брудних політичних спекуляцій чи інсинуацій», - наголосив Глава держави під час заяви щодо затвердження Указу про введення в Україні воєнного стану.

Петро Порошенко підкреслив: «Саме в грудні я внесу – на початку грудня – проект рішення Парламенту про дату президентських виборів, які мають відбутися відповідно до Конституції 31 березня 2019 року. Крапка».

Президент наголосив, що як Верховний Головнокомандувач докладе всіх зусиль для того, аби вкластися в 30 днів і за місяць витиснути максимум можливостей для підвищення готовності України відбити можливий повномасштабний наступ країни-агресора Росії.

За матеріалами сайту Президента України

У Мирнограді зафіксовано спалах пневмонії серед дітей

Заступник головного лікаря по медичній частині центральної міської лікарні Мирнограда Анна Голубєва повідомила про зростання захворювання на пневмонію (запалення легенів) серед дітей.

За словами Ганни Володимирівни, в педіатричному відділенні ЦМЛ на стаціонарному лікуванні перебуває 36 дітей, 13 з них - з пневмонією (один з них - дитина до року).

«Минулого тижня одного дев'ятимісячного дитини з важкою пневмонією перевезли в реанімацію в Краматорську», - повідомила Анна Голубєва під час апаратної наради в міськраді.

За матеріалами сайту «Шахтерский край»

У Маріуполі ще 14 випадків кору за кілька днів

З четверга кількість хворих на кір збільшилася на 14 чоловік, в числі пацієнтів виявилися однорічні та немовлята, а також щеплені. Чому щеплення могли не спрацювати, і чи поб'є захворюваність на кір рекорд попереднього тижня, розповіла лікар-епідеміолог Маріупольської філії ГУ «Донецький обласний лабораторний центр» Світлана Шкарупа.

На даний момент серед хворих виявилося шість дорослих і вісім дітей, з них одному малюкові рік і ще одному - менше року, інші хворі різного віку. Як зазначила епідеміолог, пацієнти переважно знаходяться в стані середньої тяжкості, більш легкими формами кору хворіють дорослі.

«Є пацієнти, щеплені за віком, є нещеплені, так як занадто малі або мають медотвод (вакцинація протипоказана за станом здоров'я - прим. MRPL.CITY). З дорослих двоє мають одноразову і двократну щеплення, інші не мають відомостей щодо вакцинації від кору. Причини, чому щеплення не спрацювала, можуть бути абсолютно різними. Є окрема група дітей, яка нездатна на повноцінну вироблення імунітету, а може бути поствакцинальний період ускладнився якимось іншим захворюванням. Можливо, була неякісною вакцина або застосовано неправильну техніка введення препарату. По кожному випадку потрібно говорити індивідуально », - розповідає Світлана Шкарупа.

Вона уточнила, що на даний момент в Маріуполі проводять щеплення як планові, так і за показниками якісної комбінованої бельгійської вакциною «Пріорікс». Імунна відповідь дається відразу на три інфекції - кір, краснуха і паротит.

Спалахову захворювання на цьому тижні поки не зареєстровані, поодинокі випадки кору зафіксовано як серед неорганізованих, так і організованих груп дітей, на відміну від минулого тижня, коли було відзначено кілька вогнищ хвороби.

«Але залишилося ще два дні до кінця звітного тижня, може бути ми і досягнемо рівня захворюваності минулого тижня, коли було зареєстровано 23 випадки захворювання. Поки у нас 14 хворий, і дай бог, щоб так було далі », - зазначила Світлана Шкарупа.

З початку 2018 року на кір в Маріуполі перехворіли 175 людей. Епідеміолог нагадала, що в серпні реєструвалося зниження захворюваності всього до двох випадків на місяць. Подібний стрибок захворюваності, коли тільки за листопад на кір уже заразилося 69 городян, вона пояснює особливою періодичністю, яка характерна для кожного інфекційного захворювання. Періодичність залежить від імунного статусу - коли накопичується кількість людей, що не володіють імунітетом до захворювання, а збудник продовжує циркулювати серед населення, тоді і зростає кількість хворих. Забезпечити імунний захист від кору може тільки своєчасна вакцинація.

За матеріалами сайту mrpl.city

Жителів Слов'янська вчили гончарній справі

На майстер-клас приїхали гончарі з Івано-Франківщини.

Учні Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів в Слов'янську навчилися самі робити вироби з глини. Ази гончарства хлопцям дали на майстер-класі місцеві умільці і фахівці з міста Косова Івано-Франківської області.

Вони приїхали на Донеччину в рамках проекту «Налагодження культурного діалогу між Донецьким та Івано-Франківський регіонами з метою збереження історико-культурної спадщини та поширення традицій місцевого ремісництва, виробництва слов'янської і косовської кераміки».

Діти розкрили в собі нові навички і таланти: із задоволенням працювали на гончарному колі, виготовляли вироби.

За матеріалами сайту «Знамя индустрии»

У Донецькій області одну з доріг відкрили на зимовий період

З 27 листопада відкрито рух для всіх видів транспорту по автомобільній дорозі державного значення за маршрутом Мирноград - Костянтинівка (Донецька область). Про це повідомляє Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор).

"З 27 листопада 2018 року порушено рух для всіх видів транспорту по автомобільним шляхом державного значення Н-32 Покровськ - Бахмут - Михайлівка, км 31 + 000-км 38 + 000, від села Нова Полтавка в напрямку Костянтинівки", - йдеться в повідомленні.

Служба автомобільних доріг у Донецькій області уточнює, що відновлення проїзду є тимчасовим заходом, пов'язаної з необхідністю забезпечити безперебійне транспортне сполучення і оперативне виконання робіт із зимового утримання між Мирноградом і Костянтинівкою на час несприятливих погодних умов.

"Після завершення зимового періоду року комплексне відновлення траси продовжиться. До того часу на об'єкті будуть виконуватися роботи, не пов'язані з ремонтом основного проїзду", - йдеться в повідомленні облавтодору.

У службі також закликають водіїв бути вкрай пильними і обережними за кермом і брати до уваги тимчасові знаки, встановлені дорожниками для продовження робіт.

За матеріалами сайту «Телеграф»

Сніг і морози - в Донецькій області прогнозують складні погодні умови

З завтра, 28 листопада, в Донецькій області прогнозують погіршення погоди. За повідомленням Укргідрометцентру, все почнеться з сильного дощу з мокрим снігом. При нижчій температурі, а синоптики передбачають, що стовпчики термометра до вечора опустяться з +3 до -7 градусів, це призведе до налипання мокрого снігу та ожеледі. Водіям потрібно бути особливо уважними.

Складні погодні умови протримаються до кінця тижня. У ці дні синоптики прогнозують повернення сильних морозів. У нічний час в окремих містах температура опуститься до 10 градусів морозу. Вночі з четверга на п'ятницю (з 29 на 30 листопада) буде до -15 градусів. Але вже вдень буде в межах 3-5 градусів морозу.

За матеріалами сайту «Знамя индустрии»