портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформація про стан виконання Програми зайнятості населення Донецької області на 2018-2020 роки за січень-грудень 2020 року

Опубліковано 15 лютого 2021 року, 12:17 , Донецький обласний центр зайнятості

Програму зайнятості населення Донецької області на 2018-2020 роки (далі – Програма) затверджено розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 12.04.2018 № 481/5-18.

За останніми даними обстеження робочої сили, яке проводиться органами Державної статистики за методологією Міжнародної організації праці (МОП), у Донецькій області в середньому за 9 місяців 2020 року порівняно з аналогічним періодом 2019 року:

кількість зайнятого населення зменшилась на 4,2% і склала 717,0 тис. осіб. Рівень зайнятості населення зменшився з 51,0% до 49,5%;

чисельність безробітного населення у віці 15-70 років збільшилась на 5,7% і склала 123,5 тис. осіб. Рівень безробіття населення віком 15-70 років збільшився з 13,5% до 14,7% до робочої сили відповідної вікової групи.

Проте, за даними Державної служби статистики України, суттєвими залишаються обсяги вимушеної неповної зайнятості (дані наведені за ІІI квартал 2020 року порівняно з аналогічним періодом 2019 року):

переведені на неповний робочий день (тиждень) 12,9 тис. осіб (3,7% до середньооблікової кількості штатних працівників).

Протягом січня-грудня 2020 року роботодавцями було подано інформацію про заплановане масове вивільнення 12,1 тис. працівників, що майже на 52% більше, ніж у січні-грудні 2019 року. З них 52,9% становили працівники державного управління й оборони, обов'язкового соціального страхування; 25,2% – переробної промисловості; 6,4% – працівники охорони здоров’я; 2,8% – працівники освіти; 2,6% – постачання електроенергії, газу, пари; 2,2% – працівники професійної, наукової та технічної діяльності та 1,7% – добувної промисловості.

У січні-грудні 2020 року послугами обласної служби зайнятості скористалися 49,7 тис. безробітних громадян, що на 24,4% більше, ніж в аналогічному періоді 2019 року.

Протягом звітного періоду за сприяння служби зайнятості:

  • працевлаштовано 23,8 тис. осіб (з них до набуття статусу безробітного 6,8 тис. осіб, що складає 28,3%), в тому числі:
  • працевлаштовано на нові робочі місця з компенсацією роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування 624 особи (159 осіб, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та 465 осіб, які працевлаштовані суб’єктами малого підприємства в пріоритетних видах економічної діяльності);
  •  працевлаштовано 212 осіб з компенсацією витрат роботодавцю на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) на умовах строкових трудових договорів;
  • отримали допомогу по безробіттю одноразово для відкриття власної справи – 56 безробітних, з них 7 – ВПО та 7 безробітних військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції (далі – учасники АТО);


  забезпечено тимчасову зайнятість 8,9 тис. громадян, з них 1,9 тис. осіб брали участь у громадських роботах, 7,0 тис. осіб – в інших роботах тимчасового характеру. Найбільш поширені види громадських робіт:

  • робота із соціально вразливими верствами населення;
  • супровід інвалідів по зору;
  • екологічний захист навколишнього середовища;
  • профілактична робота з населенням;
  • будівельні та ремонтні роботи на об’єктах соціальної сфери;
  • впорядкування місць поховання, меморіалів захисників Вітчизни;
  • впорядкування придорожніх смуг;
  • благоустрій та озеленення території;
  • інформування населення про субсидії;
  • догляд за громадянами у закладах соціальної сфери;
  • робота з документами в архівах та інших державних установах;
  • заліснення земель та інші;

проходили професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації 6,8 тис. безробітних, з них 2,5 тис. осіб навчалися у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Найбільш поширеними професіями, які здобули безробітні, є: кухар, перукар, електрогазозварник, швачка, водій тролейбуса, оператор з обробки інформації та програмного забезпечення, обліковець з реєстрації бухгалтерських даних та інші;

отримали ваучер на навчання та підвищення кваліфікації – 103 особи;

профорієнтаційними послугами охоплено 102,6 тис. осіб, в тому числі 34,2 тис. осіб, що навчаються у навчальних закладах різних типів, з них учнів загальноосвітніх шкіл – 30,3 тис. осіб.

Станом на 1 січня 2021 року чисельність зареєстрованих безробітних становила 14,9 тис. осіб, що у порівнянні з відповідною датою 2019 року більше на 37,9%, з них:

  • за статтю: чоловіків – 6,0 тис. осіб (або 40,5%), жінок – 8,9 тис. осіб (або 59,5%);
  • за віковими групами: 31,0% зареєстрованих безробітних були у віці до 35 років; 30,0% - у віці від 35 до 45 років; 39,0% - у віці понад 45 років;
  • за освітою: 54,6% вища освіта, 36,9% професійна (професійно-технічна), 8,5% повна загальна середня освіта;
  • за професійними групами: робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин (17,3%); працівники сфери торгівлі та послуг (16,4%), працівники сфери торгівлі та послуг (16,4)%;  законодавці, вищі державні службовці, керівники (15,2%) та кваліфіковані робітники з інструментом (11,7%);
  • за видами економічної діяльності: серед зареєстрованих безробітних 22,7% – раніше були зайняті у переробній промисловості; 16,5% – у сфері оптової та роздрібної торгівлі; 13,0% – у державному управлінні, обороні й обов’язковому соціальному страхуванні 11,3% – у сільському, лісовому та рибному господарстві; 4,8% – у транспорті та в охороні здоров’я.
  •          
  • Протягом 2020 року 6,1 тис. роботодавців надали інформацію про наявність 27,8 тис. вакансій.

          На 1 січня 2021 року кількість вакансій, заявлених роботодавцями до служби зайнятості, у порівнянні з 1 січня 2020 року, зменшилась на 7,9% та становила 610 одиниць. Середній розмір заробітної плати у вакансіях становив 7,7 тис. грн, що на 1,3 тис. грн (20,1%) більше, ніж на 1 січня 2020 року.

  • За видами економічної діяльності більшість вакансій налічується на підприємствах переробної промисловості (23,6%); у сфері оптової та роздрібної торгівлі (14,8%); у державному управлінні, обороні й обов’язковому соціальному страхуванні (8,2%); в освіті (7,9%); в охороні здоров’я  (6,7%); у сфері транспорту та добувної промисловості (5,6%).
  • За професійними групами найбільший попит роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників з інструментом (23,6%); працівників сфери торгівлі та послуг (18,5%); робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин (15,1%) та фахівців (13,3%).

Для підвищення конкурентоспроможності молоді на ринку праці Донецькою обласною службою зайнятості реалізується проєкт «Всеукраїнський кадровий резерв служби зайнятості» (далі – «Кадровий резерв»): діє база самопрезентацій молоді у вигляді відеорезюме, яка на 1 січня 2021 року налічує майже 200 одиниць.

  • У Донецькій області, в рамках проєкту «Гідна країна для гідних людей», започаткована робота молодіжних центрів задля підвищення рівня мобільності та конкурентоспроможності молоді на ринку праці. Згідно з Угодою про співпрацю між Донецьким обласним центром зайнятості та департаментом сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації у молодіжних центрах проведено 80 профорієнтаційних заходів, якими охоплено 1,3 тис. осіб.

В кожному центрі зайнятості створені клуби для різних категорій населення: клуби для молоді, клуби для діючих та майбутніх підприємців, клуби свідомого батьківства, де формується конкурентоспроможна поведінка учасників на ринку праці, визначається стратегія пошуку роботи, відпрацьовуються навички з пошуку джерел вакансій, проведення співбесіди та складання резюме. Протягом січня-грудня 2020 року проведено 335 засідань за участю 3,5 тис. осіб.

Для підвищення якості надання послуг служби зайнятості населенню, і, в першу чергу, молоді, яка для отримання інформації частіше користується мобільними засобами, Донецька обласна служба зайнятості продовжує активно використовувати:

розроблені мобільні онлайн додатки на системі Android:

  •  Центр профорієнтації;
  •  Центр розвитку підприємництва;
  •  Довідник послуг та пільг учаснику АТО;
  •  ДНЗ «Донецький центр ПТО ДСЗ»;
  •  програмний продукт із застосуванням (у форматі 3D) віртуальних елементів «Атлас професій майбутнього з доповненою реальністю», завдяки якому відбувається візуалізація елементів діяльності за певними професіями, що підвищує зацікавленість сучасної молоді до світу нових професій, формує сталий інтерес до свідомого вибору професії;
  • чат-бот у месенджері Telegram для консультування в онлайн режимі про послуги державної служби зайнятості (вакансії та можливості для навчання, умови фінансової підтримки роботодавців, можливості для створення власної справи та розвитку бізнесу тощо;
  • інтерактивну карту вакансій за допомогою «Google maps» (актуальны вакансії у містах та районах області, умови праці, вимоги роботодавця та контактів рекрутерів центрів зайнятості. Станом на 01.01.2021 розміщено майже 2,0 тис. вакансій).

З метою здійснення оцінки ситуації на регіональному ринку праці та визначення короткострокової потреби роботодавців у професійних кадрах Донецькою обласною службою зайнятості було проведено 7-й етап інтернет-анкетування 3,1 тис. роботодавців з використанням сервісу «Google Forms». За результатами анкетування на ринку праці є потреба у наступних професіях: водій автотранспортних засобів, трактористи, лікарі, слюсарі-ремонтники, вчителі, бухгалтери, електрогазозварники, продавці, кухарі, інженери.

Впродовж 2020 року Донецька обласна служба зайнятості активно співпрацювала з соціальними партнерами та міжнародними організаціями задля вирішення проблем зайнятості населення, а саме:

  • з Міжнародною організацією з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Нагальна гуманітарна допомога та підтримка раннього відновлення для уразливих ВПО, людей, які повернулися, та громад, постраждалих внаслідок конфлікту на сході України» за фінансової підтримки Бюро з питань народонаселення, біженців та міграції Державного департаменту США. Проінформовано 3,8 тис. осіб, з них 120 осіб подали заявки на участь в проєкті (наприкінці березня 2020 року дія програми припинена, прийом заявок завершений);

з Програмою ООН із відновлення та розбудови миру в рамках:

  • дистанційних онлайн консультації з клієнтами (у тому числі з розсилкою інформації на особисті електронні адреси) щодо участі у конкурсі грантів на започаткування, відновлення або розширення мікро, малих та середніх підприємств за фінансової підтримки Європейського Союзу, уряду Польщі та Японії. Протягом березня-квітня 2020 року було проінформовано 1,7 тис. осіб, з них 35 осіб подали заявки на участь в проєкті. Прийом заявок до зазначеної програми завершений у травні 2020 року;

конкурсу грантів на започаткування, відновлення та розширення мікро, малих та середніх підприємств в окремих районах та містах Донецької, Луганської та Запорізької областей за підтримки Європейського Союзу, уряду Королевства Данії та уряду Японії. Протягом серпня-вересня 2020 року було проінформовано 5,4 тис. осіб, з них 87 осіб подали заявки на участь. Прийом заявок до зазначеної програми завершений у вересні 2020 року;

з Данською Радою у справах біженців в рамках програми економічного розвитку східної України за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва і Департаменту міжнародного розвитку Великобританії з надання фінансової допомоги в рамках 5 грантових програм. Протягом серпня-грудня 2020 року було проінформовано 10,1 тис. осіб, з них 281 особа подала заявку на участь та 23 особи отримали фінансову допомогу.

з Французькою гуманітарною організацією ACTED в рамках програми «Забезпечення розширення економічних прав та можливостей жінок на Донбасі» щодо навчання в IT сфері особами (перевага надається жінкам), які відносяться до найбільш вразливого населення та постійно проживають (в тому числі ВПО) на території Донецької та Луганської областей, підконтрольній уряду України. З листопада 2020 року, тобто з початку дії програми, проінформовано майже 3 тис. осіб, з яких 31 особа подали заявки на участь у грантовому проєкті.

У співпраці з засобами масової інформації проводиться інформаційно-роз’яснювальна кампанія, спрямована на поширення інформації про послуги державної служби зайнятості серед населення, в тому числі для ВПО, учасників АТО, осіб з інвалідністю, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом 2020 року було проведено:

33 ярмарки вакансій та 269 міні ярмарки вакансій;

15 днів кар’єри та 218 презентацій роботодавця;

195 виїзних акцій центру зайнятості;

284 групових консультацій, у т. ч. із залученням соціальних партнерів;

1617 презентацій послуг служби зайнятості;

35 засідань «круглих столів» за участю соціальних партнерів, роботодавців та представників ЗМІ;

7 пресконференцій та 28 брифінгів.

За період з березня по грудень 2020 року у зв’язку з провадженням карантину в Україні організовано дистанційна робота обласної служби зайнятості. Усі послуги надавалися в онлайн режимі, зокрема було проведено 2627 онланспівбесід та 2170 скайпконференцій, понад 2 тисячі вебінарів.

Постійно оновлюється інформація, для безробітних та шукачів роботи, роботодавців, соціальних партнерів про діяльність служби зайнятості, історії успіху з працевлаштування ВПО, розміщуються відеоматеріали на вебсторінці Донецького регіонального центру зайнятості Інтернетресурсу державної служби зайнятості «Єдине соціальне середовище зайнятості» (http://don.dcz.gov.ua), сторінках Facebook Донецької обласної служби зайнятості та Команди рекрутингу Донецької обласної служби зайнятості.

Заходи щодо виконання Програми зайнятості населення Донецької області на період 2018-2020 роки виконані в повному обсязі. Наразі розробляється проєкт Програми зайнятості населення Донецької області на 2021-2022 роки.