портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Маріуполь – морська фортеця України від російської навали

Опубліковано 13 червня 2019 року, 09:00 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

13 червня 2014 року було звільнено місто Маріуполь від російсько-терористичних військ. Це було друге й остаточне визволення міста. Того дня українські військові остаточно заблокували можливість російсько-терористичним військам просунутися у бік Запорізької області та «прокласти» сухопутний коридор до анексованого Криму.

13 червня у звільненні міста брали участь 150 бійців спецбатальйону «Азов», 2 роти спецбатальйону «Дніпро», 2 роти Національної гвардії та спецпідрозділ МВС. Блок-пости на в'їздах до міста контролювали військові, допомога надходила також від членів «Правого сектору» та місцевих активістів. Загальне керівництво операцією здійснював командувач сектору «М» генерал Національної Гвардії України М. Климчук.

За повідомленням речника Міністра внутрішніх справ Антона Геращенка місцеві жителі не чинили спротиву діям сил АТО, не зважаючи на заклики проросійських політичних сил. Під час операції втрат серед цивільних не було. Один з бійців спецбатальйону «Азов» підірвався на міні в саперних загородженнях.

Звільнення Маріуполя від російської окупації стало важливою віхою в історії російсько-української війни та продовженням переможних операції сил АТО.

Нажаль російська окупаційна влада не полишає спроб залякати мешканців Маріуполя здійснюючи постійні обстріли прилеглих територій. Найжахливіша трагедія з часів звільнення міста сталася 24 січня 2015 року -  обстріл житлових кварталів мікрорайону «Східний» м. Маріуполя з боку тимчасово окупованої бойовиками території. 

З моменту звільнення й донині українські військові стоять на сторожі мирного життя маріупольців.