портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині через протиправне випалювання стерні збільшилося число пожеж у природних екосистемах

Опубліковано 28 липня 2020 року, 15:27

Різке збільшення пожеж у природних екосистемах спостерігається на території Донецької області через умисне випалювання стерні на сільськогосподарських угіддях.  Про це йшлося на брифінгу у Краматорську 28 липня. 

Зокрема, учора виникло 13 пожеж, з них 10 – на сільськогосподарських угіддях, згоріло 214 га стерні, а напередодні,  26 липня, - 12 пожеж  в екосистемах, з них 10  -  на сільськогосподарських угіддях, згоріло 33 га стерні. 

«Хотілось би підкреслити таку закономірність.  Поки стоїть пшениця або інша зернова культура,  слава Богу, пожежі нема. Тільки її скосили, буквально на наступний день на цій території виникає пожежа.  Виникає у нас закономірне питання: внаслідок чого? Внаслідок того, що там працівники палять і кидають недопалки на територію? Чи у вас техніка несправна? Чи у вас є якісь інші причини  такого стану подій? У нас така інформація, що це не зовсім добросовісні фермери неправильно оброблюють землю і потім випалюють цю стерню.  Звісно, це несе велику шкоду екосистемі: йде забруднення повітря, знищується наш тваринний живий світ», - сказав директор  департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Ігор Бойко.

Він підкреслив, що ситуація з такими пожежами дуже складна.  

«З початку року на відкритих територіях сталося 1406 пожеж, у минулому – 1195. Зростання складає майже 18%»,  - констатував т.в.о. начальника Головного управління ДСНС України у Донецькій області Вячеслав  Бойцов.

За його інформацією, станом на 28 липня на території області виникли 132 пожежі у природних екосистемах на загальній площі 541 гектар, з яких 22 пожежі хліба на корені на загальній площі 149 гектар та 77 пожеж стерні.

«Переважна більшість пожеж стерні трапляється через її умисне випалювання… Будь які дії щодо спалювання сухої рослинності, в тому числі й стерні, вважаються самовільними та протиправними», -  підкреслив Вячеслав  Бойцов. 

Нагадаємо, 17 квітня 2020 року набрав чинності Закон № 556-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу».   Згідно із Законом  знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем караються штрафом від 91 тис. 800 грн до 153 тис. грн.