портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині заклади культури працюють в умовах карантинних обмежень

Опубліковано 02 вересня 2020 року, 16:45 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Заклади культури у Донецькій області працюють в умовах обмежувальних заходів, яких вимагає карантин. 

Наразі на території Донецької області встановлено «зелений» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Донецький обласний краєзнавчий музей 21 серпня відкрив  виставку «5 блокпост», присвячену боям за Слов’янськ та Краматорськ у 2014 році. На виставці представлені унікальні експонати: зброя, боєприпаси, особисті речі, предмети побуту, фотографії бійців ЗСУ, НГУ, МВС, які несли службу на 5 блокпосту між містами Слов’янськ та Краматорськ з 1 травня 2014 року по 5 липня 2014 року.

25-29 серпня обласні комунальні заклади культури долучились до Всеукраїнської акції пам’яті «Сонях», в межах якої Донецькою обласною бібліотекою для дітей, Донецьким обласним навчально-методичним центром культури, Донецьким обласним художнім музеєм, Донецьким обласним краєзнавчим музеєм та адміністрацією Державного історико-архітектурного заповідника у м. Святогірськ напередодні Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, проведено майстер-класи з виготовлення «Соняхів пам’яті». По закінченню майстер-класів виготовлені сувеніри були урочисто передані представникам ВСУ, військовослужбовцям у військовому шпиталі в м. Святогірську, військовослужбовцям Донецького прикордонного загону.

28 серпня з метою підтримки аматорських ініціатив в галузі кінематографії за підтримки Центру кіномистецтва та культури у кінотеатрі «Filmax» (м. Краматорськ) відбувся прем’єрний кінопоказ короткометражної стрічки «Знайти її» від творчого об’єднання «Сонний міст». Під час проведення кінопоказу глядачів було розміщено у шаховому порядку, загальна наповненість залу не перевищувала 50 відсотків місць. Організовано односторонній рух у залах, розділено окремі шляхи для входу та виходу.

28 серпня на території с. Пискунівка Слов’янського району Донецької області відбувся вже традиційний осінній обласний пленер художників і аматорів «Барвиста хвиля». Захід проведено Донецьким обласним навчально-методичним центром культури спільно з Донецьким обласним художнім музеєм. У пленері взяли участь 35 учасників із різних куточків області. Ними стали викладачі Краматорської художньої школи, шкіл мистецтв міст: Дружківка, Костянтинівка, Краматорськ, викладачі студій образотворчого мистецтва (м. Слов’янськ, Черкаська ОТГ, Олександрівський район), а також викладач Краматорського коледжу технологій та дизайну. Окрім викладачів, до пленеру також долучилися члени Національної спілки художників України.

29-30 серпня на території с.Тетянівка Слов'янського району та Регіонального ландшафтного парку "Краматорський" Донецьким обласним художнім музеєм проведено пленер "Флешбек на полотні степу" для професійних художників та викладачів шкіл мистецтв Донецької області.

30 серпня з метою популяризації  геологічної пам’ятки природи Донеччини — Білокузьминівські крейдяні скелі Костянтинівського району Донецької області, як одного із п`яти туристичних магнітів регіону та долучення до Державної цільової програми розвитку внутрішнього та в’їзного туризму «Мандруй Україною», управлінням культури і туризму облдержадміністрації спільно з Центром кіномистецтва та культури , Донецьким обласним навчально-методичним центром культури організовано та проведено туристично-мистецьку акцію «Магніти Донеччини. Крейдяні скелі Білокузьминівки» .  В межах заходу Донецьким обласним художнім музеєм проводився пленер серед професійних художників та учнів художніх шкіл, образотворчих відділень мистецьких шкіл, початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів області. Також до дійства долучився ансамбль скрипалів Бахмутського фахового коледжу культури і мистецтв імені Івана Карабиця, який організував проведення яскравого музичного перформансу. Захід проводився просто неба з дотриманням фізичної дистанції між учасниками не менше ніж 1,5 метра.

У бібліотечних закладах області у режимі онлайн  проводилися майстер-класи з виготовлення захисних масок (Волноваський, Покровський район), підготовлено та розміщено на інтернет-ресурсах відеоролик «Залишайся вдома» (музична школа імені Івана Карабиця м.Торецьк), «Захисти себе та своїх рідних від COVID-19» (Волноваський районний краєзнавчий музей).

Культурно-дозвіллєві заходи, які проводяться управлінням культури і туризму Донецької облдержадміністрації та обласними закладами культури під час карантину можна подивитися онлайн за посиланням: сайт kultura.dn.gov.ua; сторінка у Фейсбуці; група у Фейсбуці; youtube-канал Культура Донеччини.