портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Проблеми з водопостачанням прифронтового Торецька вирішить будівництво нової нитки водопроводу

Опубліковано 28 січня 2021 року, 10:13

Питання водозабезпечення прифронтового міста Торецьк та прилеглих населених пунктів буде вирішено шляхом  проведення нової нитки водопроводу потужністю  20 тисяч кубічних метрів води на добу. 

Йдеться про прокладання нового водоводу технічної води протяжністю 8 км від насосної станції 3-го підйому каналу «Сіверський Донець-Донбас» до існуючого водопровідного вузла міста Торецьк із будівництвом фільтрувальної станції на його території. 

Наразі вже проведено попередню трасову комісію спільно з фахівцями департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації, комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу», військово-цивільної адміністрації Торецька, за результатами якої визначено трасу будівництва нового водогону.

З обласного бюджету виділено кошти на розробку проєктно-кошторисної документації (ПКД) та проведення експертизи (термін виконання 2 місяці) і будівництво водогону (термін виконання 10 місяців).

Як повідомив директор департаменту житлово-комунального господарства Донецької облдержадміністрації Сергій Гончаренко, очікується, що вже на початку лютого  буде оголошено тендер на розробку ПКД, а в березні планується оголошення тендеру на будівництво фільтрувальної станції.

Виконання зазначених робіт надасть можливість забезпечити стабільне водопостачання для 60 тисяч мешканців Торецька та прилеглих населених пунктів з території, підконтрольній українській владі.

Нагадаємо, що зараз постачання питної води мешканцям міста Торецьк та міста Залізне, смт Північне, частково смт Щербинівка здійснюється однією ниткою водогону з Горлівської фільтрувальної станції. Водогін проходить через лінію розмежування, через що доступ до деяких ділянок водогону вже шість років взагалі неможливий, а до деяких ділянок -  можливий лише за певних умов та обставин.  У разі аварій на ділянках водогону, наближених до лінії розмежування, співробітники компанії не завжди мають можливість оперативного проведення ремонтних робіт. Всі питання можливості  проведення  ремонтів  вирішуються на засіданнях ТКГ.

На водогоні «Горлівка – Торецьк» за 2019 рік сталося 9 великих аварій, за 2020 рік – 5 аварій,  за 2021 рік – 1 аварія, час припинення водопостачання 216 годин, (9 днів) .

Крім того, «Вода Донбасу» взагалі не має можливості заміни 500 метрової ділянки зношеного  водогону по лінії зіткнення, на якій втрати води складають десятки мільйонів гривень на рік.

Інші новини за темою