портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Світла пам’ять депутату Горлівської міської ради від ВО «Батьківщина», Герою України Володимиру Івановичу Рибаку

Опубліковано 18 квітня 2019 року, 11:59 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

21 квітня 2019 року виповнюється 5 років з того моменту, як загинув депутат Горлівської міської ради від ВО «Батьківщина», Герой України Володимир Іванович Рибак.

Свою політичну діяльність він розпочав у 2009 році, ставши членом партії ВО «Батьківщина». З 2010 був головою Горлівської міської організації політичної партії ВО «Батьківщина», а з листопада вже депутатом Горлівської міської ради, членом постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства.

На парламентських виборах 2012 був кандидатом у народні депутати від виборчого округу № 52 (Донецька область). Зайняв 4-е місце, отримавши 3,92% голосів (3 332).

Мав репутацію борця за справедливість, неодноразово критикував управління міської ради, звинувачуючи його у діяльності, що має ознаки корупції.

17 квітня 2014 року в Горлівці одразу після мітингу, організованого на підтримку міського голови Євгена Клепа, у ході якого Володимир Рибак намагався зняти прапор терористичної організації «ДНР», був викрадений невідомими.

Вже 22 квітня його тіло знайдено в річці Казенний Торець біля смт. Райгородок Слов’янського району Донецької області з ознаками насильницької смерті і було упізнано дружиною. Разом із ним було знайдено тіло студента Юрія Поправки. За повідомленням прес-служби МВС «Причина смерті обох загиблих — комбінована травма тіла внаслідок тортур, з подальшим утопленням ще живих непритомних потерпілих».

За наявними у слідства даними, до тортур і вбивства цих людей причетні представники підтримуваних Російською Федерацією бандформувань, які захопили будівлю СБУ в місті Слов'янську. Головний редактор Цензор.нет Юрій Бутусов повідомив:

«Катували жахливо. Краще ці фото нікому не бачити. Це робили не люди, а звірі. Палили вогнем, різали ножами… Експерти показують — чисто «кавказький почерк» … Є два свідки, які бачили, як катували цих людей у будівлі, яку контролювали «зелені чоловічки», що саме вони охороняли кімнату тортур».

23 квітня Служба безпеки України оприлюднила наявну інформацію.

Встановлено, що 17 квітня Ігор Безлер («Бєс») доручив начальнику самопроголошеної міліції Горлівки нейтралізувати Володимира Рибака, котрий намагався встановити український прапор на будівлі Горлівської міськради. Також Безлер наказав члену своєї групи, військовому РФ, викрасти Рибака, посадити його в авто і вивезти в означене місце, де вжити щодо нього заходи фізичного впливу.

Далі, за вказівкою Ігоря Гіркіна («Стрєлок»), Володимира Рибака доставили в штаб незаконних збройних формувань у Слов'янську, де Гіркін зустрівся з ним особисто.

20 квітня Гіркін особисто наказав самопроголошеному меру Слов'янська Пономарьову вивезти зі штабу тіло вбитого Рибака.

На роковини загибелі Героя, 18 квітня 2015 року в м. Слов’янськ на адмінбудівлі міськвідділу СБУ була відкрита меморіальна дошка закатованому в цій будівлі проукраїнському активісту з тимчасово окупованого м. Горлівка, депутатові Горлівської міської ради Володимиру Рибаку.

 20 лютого 2015 року посмертно його удостоїли звання Герой України та нагородили орденом «Золота Зірка» — за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, проявлені під час Революції гідності.