портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецькій області вжито всіх заходів задля попередження захворюваності коронавірусом та грипом птиці серед населення

Опубліковано 29 січня 2020 року, 16:28 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

29 січня в Донецькій ОДА під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Вадима Філашкіна відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації. Участь у заході взяли керівники управлінь в районах і містах Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області, в.о. начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління, керівники державних лікарень ветеринарної медицини, керівники міських рад, райдержадміністрацій, ОТГ та ВЦА.

Під час заходу розглядали питання епізоотичної ситуації щодо високопатогенного грипу птиці в Європі та реєстрації захворювання у Вінницькій області, заходів з недопущення поширення збудника грипу птиці на території Донецької області, особливості перебігу та запобіжні заходи з недопущення коронавірусної інфекції серед людей, а також питання щодо оновлення резервів засобів з ліквідації особливо небезпечних, в тому числі спільних для тварин і людей, інфекційних захворювань.

За словами першого заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Донецькій області Володимира Кирилюка, згідно з результатами аналізу в останні роки відмічається напружена епізоотична ситуація щодо грипу птиці в країнах Європи, в тому числі у країнах, що межують з Україною.

«Так, за офіційними повідомленнями Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин та європейської системи нотифікації про захворювання тварин, у 2018-2019 роках грип птиці реєструвався в 11 країнах ЄС (128 спалахів) та в Російській Федерації (84 спалахи). У січні 2020 року спалахи грипу птиці зареєстровані в Республіці Польща, Словацькій Республіці, Угорщині, Румунії та вже й на території України (Вінницька область, Немирівський район, село Бугаків, у ПП «Хутір»). Основним фактором поширення грипу птиці є інфіковані збудником дикі птахи», – зауважив Володимир Кирилюк.

Крім вказаного, станом на 27 січня 2020 року в світі зареєстровано 2820 лабораторно підтверджених випадків коронавірусної інфекції 2019-nCoV, у тому числі у 16 медичних працівників, та 81 випадок смерті. Окрім Китаю, захворювання зафіксовано у 12 країнах світу. Майже всі випадки, зафіксовані за межами Китаю, мали недавню історію подорожей до Китаю до початку захворювання.

Для недопущення поширення вірусу 2019-nCoV в Україні було створено оперативний координаційний штаб із залученням провідних епідеміологів, інфекціоністів, науковців, реаніматологів, фахівців екстреної медицини та інших спеціалістів, розпочато температурний скринінг пасажирів на прямих рейсах з Китаю в аеропорту Бориспіль, надані рекомендації лікарям, як діяти у разі виявлення випадку 2019-nCoV, надані роз’яснення та рекомендації лабораторними центрами МОЗ України, підготовлено пакет матеріалів для розповсюдження скринінгових анкет на борту літаків. Усім рекомендовано утриматися від подорожей до Китаю.

Специфічного лікування коронавірусу 2019-nCoV не існує, тому для профілактики захворювання наразі надаються стандартні рекомендації.