портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Маріуполі обговорили питання етнічної толерантності

Опубліковано 16 листопада 2019 року, 19:35 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

16 листопада у Маріуполі в рамках святкування Міжнародного дня толерантності відбувся круглий стіл, присвячений формуванню толерантності всередині громадянського суспільства Донецької області. Захід був організований за ініціативи Асоціації національних меншин Донецької області "Співдружність" та за підтримки Донецької обласної державної адміністрації.

Участь в обговоренні взяли лідери різних національних меншин Донеччини: греків, вірмен, азербайджанців, німців, італійців, болгар, німців, а також українського субетносу бойків.

Під час дискусії виникали гострі питання, пов'язані із окремими випадками дискримінації за національною ознакою. Втім, директор департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької ОДА Наталія Чукова запевнила, що українська держава усіляко сприяє взаєморозумінню між представниками різних народів, які живуть на території України, та бореться із дискримінацією. Присутній на круглому столі генеральний консул Греції в Маріуполі Грігоріос Тассіопулос також підтримав цю тезу, зазначивши, що Україна є демократичною державою. На його думку, той факт, що представники різних народів можуть відкрито і в присутності представників державної влади обговорювати свої проблеми, вже свідчить про те, що для України дискримінація за національною ознакою є неприпустимою.

Представниця італійської меншини, кандидатка історичних наук Маргарита Араджионі нагадала, що представники національних меншин повинні не забувати, що вони живуть в Україні, та, підтримуючи свої національні культури, шанувати й українську культуру і мову.

Учасники дискусії висловили свої бачення щодо подальшого розвитку національних меншин в Україні. Зокрема, голова Федерації грецьких товариств України Олександра Проценко-Пічаджі припустила, що варто надати етнічним меншинам в місцях їхнього компактного проживання можливості національно-культурного самоврядування. Доцент кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Маріупольського державного університету Сергій Пахоменко зауважив, що національні меншини можуть відіграти важливу роль у реінтеграції нині окупованих територій після їхнього звільнення від російської окупації.

По завершенню спілкування учасники висловили надію на подальші зустрічі у схожому форматі та продуктивну співпрацю між цими зустрічами.