портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Маріуполі відзначили День незалежності Греції

Опубліковано 23 березня 2019 року, 21:30 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

22 березня у стінах Маріупольського державного університету відбулося урочисте святкування 198-ої річниці проголошення незалежності Греції. Організаторами заходу виступили Генеральне консульство Греції у Маріуполі, Федерація грецьких товариств України, Маріупольське товариство греків і Маріупольський державний університет.

З переднім словом до присутніх звернулися голова Федерації грецьких товариств України Олександра Проценко-Пічаджи, Генеральний консул Грецької Республіки в Маріуполі Елені Георгопулу, радник голови Донецької облдержадміністрації Микола Трофименко, ректор Маріупольського державного університету, професор, Почесний Генеральний Консул Республіки Кіпр у Маріуполі Костянтин Балабанов та секретар Маріупольської міської ради Степан Махсма.

Греція здобула свою незалежність 25 березня 1821 року внаслідок 9-літньої війни проти окупації. Олександра Проценко-Пічаджи порівняла тодішню боротьбу греків із нинішньою боротьбою українців.

Секретар Маріупольської міськради Степан Махсма розповів, що в українському Приазов’ї мешкає понад 100 тисяч греків, і частина з них залишилися на окупованій території. «Ми віримо, що зможемо подолати тимчасові труднощі і збережемо нашу єдність, силу та віру в майбутнє», - заявив Махсма.

Генеральний консул Грецької Республіки в Маріуполі Елені Георгопулу зачитала привітальний адрес від президента Греції Прокопіса Павлополіса, а радник голови Донецької ОДА Микола Трофименко – привітання від голови Донецької облдержадміністрації Олександра Куця.

«Цей день є уособленням слави грецького народу, символом його незламного духу та національного відродження. Саме грецька революція стала тією іскрою, що запалила багаття загальноєвропейської боротьби із тиранією та поневоленням», - йдеться у привітанні голови ОДА. Також у своєму зверненні Олександр Куць підкреслив, що боротьба за свою свободу та незалежність, вірність ідеалам демократії та народовладдя – це те, що завжди об’єднувало український та грецький народи.

Після виступів до святкування долучився заступник директора Донецької дирекції ПАТ «Укрпошта» Юрій Карпенко, який провів спеціальне погашення поштових марок з серії «Національні меншини в Україні. Греки». До відзначення Дня національного відродження Греції «Укрпошта» випустила художній немаркований конверт і чотири  поштові  марки з сюжетами: «Церква Івана Предтечі. м. Керч, АР Крим», «Пряля», «Танок «Серра» і «Великдень». Автор сюжетів на марках, конвертів і штемпелів – заслужений художник України Микола Кочубей. Греки стали третьою національної меншиною після татар та ромів, яка отримала власну лінійку поштових марок.

Конверти з погашеними марками отримали Донецька облдержадміністрація, Маріупольська міська рада, Генконсульство Греції у Маріуполі, Федерація грецьких товариств України, Маріупольське товариство греків та МДУ.

За багатолітньою традицією, після урочистостей студенти факультету грецької філології та перекладу виступили з тематичними театралізованими сценками, присвяченими історії святкування Дня національного відродження Греції.