портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Святогірську реставрують пам’ятник Артему

Опубліковано 19 листопада 2018 року, 16:59 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Завершується перший етап реставрації пам’ятника Артему в Святогірську. Загалом на його відновлення з обласного бюджету виділили 388 тисяч гривень.

«За виконання робіт взялися львівська та київська фірми «Львівпроектреставрація» та «Мегаград». Але повністю завершити проект у цьому році реставратори не встигнуть, тож другий етап розпочнеться навесні, з настанням тепла. Пам’ятник Артему роботи всесвітньо відомого українського митця Івана Кавалерідзе віднесено до пам’яток національного значення. Його було споруджено у 1927 році», - наголосив голова Донецької облдержадміністрації Олександр Куць.

За словами директора Святогірського історико-культурного заповідника Світлани Шарабан, остання реставрація відбулася у 1983 році. У травні 2014-го пам’ятка сильно постраждала - у неї влучила блискавка. І протягом чотирьох років «Артем» знаходився в аварійному стані. Реставраційні роботи розпочалися у жовтні нинішнього року. За цей час реставратори усунули аварійні пошкодження й облаштували систему захисту від блискавок.

Як зазначає реставратор Юрій Перебийніс, в процесі робіт використовуються високоякісні матеріали, зокрема, італійські суміші, оскільки пам’ятці вже понад сто років, до того ж споруджувалася вона з необпаленої цегли, а відтак доводиться усувати недоліки й додатково укріплювати частини конструкції.

Нагадаємо, Іван Кавалерідзе (1887-1978) - український скульптор, художник кіно, драматург, кінорежисер. У його творчому доробку скульптора - пам’ятники княгині Ользі, Тарасу Шевченку, Григорію Сковороді, Ярославу Мудрому, Артему. Більшість творчої спадщини постраждала під час буремних подій 1917 -1919 років, але відновлена у часи незалежності України.