портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Як буде відбуватися розведення військ у Петрівському та Золотому

Опубліковано 08 жовтня 2019 року, 13:57 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Процес розведення військ на окремих ділянках лінії бойового зіткнення має на меті зберегти життя і здоров’я військовослужбовців Збройних Сил України та запобігти загрозам для мирного населення, яке проживає у прифронтовій зоні.

Зараз йдуть заходи по розведенню військ у трьох населених пунктах на лінії розмежування – у Станиці Луганській, Золотому та Петрівському. Процес розведення військ відбуватиметься послідовно, у два етапи: перший етап – розведення особового складу з обох сторін, другий – демонтаж інженерних споруд та подальше розмінування територій.

У Станиці Луганській повністю завершено перший етап розведення військ, процес розбору інженерних споруд ще триває.

Процес розведення військ (сил) реалізується

  • в рамках досягнутих у попередні роки домовленостей у Мінську: протоколу від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 року і комплексу заходів з виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року.
  • У 2016 році було підписане рамкове рішення ТКГ про розведення сил і засобів на трьох ділянках, межі яких закріплені у домовленостях: у Золотому, Петрівському та Станиці Луганській. Наразі проходить його реалізація.
  • 1 жовтня на засіданні тимчасової консультаційної групи у Мінську було досягнуто домовленостей про поновлення цього процесу

Розведення відбувається на відстань 1 км від лінії розмежування та є дзеркальним, тобто таким що має здійснюватися обома сторонами.

Згадані три ділянки мають протяжність близько 3 км (з 410 км загальної лінії розмежування).

Збройні Сили України технічно готові до процесу розведення, підготовка позицій вже здійснюється протягом кількох тижнів.

Основна умова початку розведення військ – дотримання режиму припинення вогню на ділянці розведення протягом 7 днів.

 

У цьому немає ніякої зради!

Війська розводяться лише на кілометр, протяжність лінії розведення військ 3 км з 410 км загальної лінії розмежування. 

Війська розводяться дзеркально, за процесом слідкує Спостережна моніторингова місія  ОБСЄ, а контролюють представники Спільного центру з питань контролю припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

Це робиться не тільки для просування процесу досягнення миру на Донбасі. Це важливо для безпеки громадян, які проживають на цих територіях, тому що: на територіях буде проведено розмінування, зменшиться кількість обстрілів.

Також розведення спрямовано на збереження життя військовослужбовців, бо значно зменшує можливості ведення прицільного вогню зі стрілецької зброї.

Підрозділи поліції залишаються на території розмежування. Більше того - підрозділи поліції в районах розведення посилюються.

Також на території розведення підсилюється український склад СЦКК задля моніторингу виконання умов розведення спільно з ОБСЄ. Підрозділи цивільно-військового співробітництва й надалі співпрацюватимуть із місцевою владою в рамках реалізації поточних гуманітарних проєктів, аби громадяни України у районах розведення мали предмети першої необхідності для життя.

Це  також дозволить створити ділянки безпеки для роботи міжнародних гуманітарних і безпекових організацій,

Яскравий приклад того, що система розведення працює - Станиця Луганська. Там війська розвели ще влітку. Обстрілів немає. Все спокійно. Поліція підтримує громадський порядок. Будуються дороги, відновлюється інфраструктура, будується міст, зруйнований під час війни.

Розведення військ триватиме. Наша мета - розведення військ по всій довжині лінії розмежування (410 км).

При цьому, це складний технічний процес, який потребуватиме ретельної підготовки військ, позицій, проробки сценаріїв розвитку подій. Тому відбуватиметься воно поетапно.

Кожен факт розведення буде відбуватися під наглядом місії ОБСЄ, яка має зафіксувати, що війська розводяться з обох сторін, та з залученням моніторингу СЦКК.

Українські війська не знижуватимуть рівня бойової готовності, щоб в разі загострення і провокацій припинити розведення військ. Варто також підкреслити передбачене законодавством України право військовослужбовців застосовувати вогневі засоби у разі загрози їх життю та здоров’ю.

Довідка: Стаття 22 Статуту ВС ЗС України передбачає, що військовослужбовці мають право застосовувати спеціальні засоби, засоби фізичного впливу та зброю особисто або у складі підрозділу: для захисту свого здоров’я і життя, а також здоров’я і життя інших військовослужбовців і цивільних осіб від нападу, якщо іншими способами й засобами захистити їх у даній ситуації неможливо; для затримання особи, яку застали при вчиненні тяжкого злочину та яка намагається втекти або яка чинить збройний опір, намагається втекти з-під варти, а також для затримання озброєної особи, яка загрожує застосуванням зброї та інших засобів, що становить загрозу для життя і здоров’я військовослужбовця чи інших осіб; для відбиття нападу на об’єкти, що охороняються військовослужбовцями, а також для звільнення цих об’єктів у разі захоплення; у разі спроби насильного заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою, якщо іншими способами і засобами неможливо припинити цю спробу.

Буде забезпечуватися безпека місцевого населення - це головний принцип.

Будуть проводитися роботи з відновлення місцевої інфраструктури та покращення умов щоденного життя місцевого населення