портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Звітна інформація щодо роботи департаменту соціального захисту населення

Опубліковано 27 листопада 2018 року, 15:30 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

На території області, підконтрольній українській владі, соціальним захистом охоплено понад 1,5 млн громадян, які користуються різними видами пільг, компенсацій та допомог.

Основні зусилля з реалізації заходів щодо підвищення життєвого рівня найбільш вразливих верств населення спрямовані на здійснення адресної допомоги і забезпечення матеріальної підтримки малозабезпечених сімей, сімей з дітьми, осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, інших незахищених категорій (120,1 тис. одержувачів). У листопаді поточного року кошти субвенції на виплату зазначених державних допомог надійшли до області в сумі 203,07 млн грн.

В області організовано роботу щодо реалізації впровадженого Урядом нового порядку призначення житлових субсидій. Здійснюється широка інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення щодо змін, внесених з жовтня поточного року до порядку надання житлових субсидій.

Здійснюється прийом документів від громадян для призначення житлової субсидії на опалювальний період поточного року, надаються роз’яснення під час особистих звернень. З початку жовтня прийнято 38,8 тис. заяв від громадян.

В області завершується робота по розрахунку субсидій населенню на опалювальний сезон в автоматичному режимі, без звернення громадян. Станом на 22.11.2018 вже перераховано субсидію 161,6 тис. домогосподарств (93,1%).

Станом на 26.11.2018 органами соціального захисту населення області взято на облік 549,6 тис. внутрішньо переміщених осіб (479,9 тис. сімей), у тому числі 110,1 тис. осіб працездатного віку; 75,2 тис. дітей; 16,3 тис. осіб з інвалідністю; 348,0 тис. пенсіонерів.

Найбільша кількість осіб (сімей), які переміщуються, зареєстрована в містах та районах: Бахмут - 41,8 тис. осіб (39,2 тис. сімей), Костянтинівка - 25,0 тис. осіб (21,8 тис. сімей), Краматорськ - 48,1 тис. осіб (40,5 тис. сімей), Маріуполь - 100,0 тис. осіб (83,9 тис. сімей), Слов’янськ - 46,6 тис. осіб (40,0 тис. сімей), Покровськ - 15,8 тис. осіб (13,9 тис. сімей), Лиман - 24,5 тис. осіб (20,2 тис. сімей), Волноваський р-н - 50,6 тис. осіб (45,6 тис. сімей).

В області створено 45 місць компактного проживання для внутрішньо переміщених осіб, де на сьогоднішній день мешкають понад 2,4 тис. осіб.

В області на обліку органів соціального захисту населення перебуває 156,8 тис. осіб з інвалідністю, які забезпечуються соціальними гарантіями, передбаченими державою.

На обліку для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації перебуває 25,7 тис. осіб, з початку поточного року перераховано 43,82 млн грн. на придбання технічних засобів реабілітації.

Для соціального догляду за самотніми літніми людьми, особами з інвалідністю в області діє розгалужена мережа закладів соціального захисту:

10 будинків-інтернатів для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, в яких мешкає понад 2,8 тис, підопічних;

32 територіальних центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг), в яких протягом 2018 року соціальні послуги отримали майже 37,0 тис. громадян похилого віку, осіб з інвалідністю та громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах;

14 центрів реабілітації осіб з інвалідністю (охоплено реабілітаційними заходами понад 800 осіб (дітей) з інвалідністю);

закладів для бездомних громадян.

Середня номінальна заробітна плата одного штатного працівника підприємств, установ, організацій та їх відокремлених підрозділів (з чисельністю зайнятих 10 осіб і більше) Донецької області (без урахування частини зони проведення антитерористичної операції) у вересні п.р. досягла 9850 грн, що в 2,6 рази вище рівня мінімальної заробітної плати (3723 грн).

Середня заробітна плата в області вище середнього показника по Україні (9042 грн) на 8,9%. Як і раніше, регіон посідає друге місце в країні (найвищим рівень оплати праці був у Києві - 13614 грн, найнижчим - у Тернопільській області (6061 грн).

За даними Головного управління статистики у Донецькій області заборгованість із заробітної плати в області на території, підконтрольній українській владі, у порівнянні з 01.01.2018, збільшена на 63,1 млн грн або на 13,9% і станом на 01.11.2018 складала 516,5 млн грн.

З метою впровадження нових моделей надання соціальних послуг в області реалізується проект по створенню «Соціальних офісів» для надання громадянам всебічної та якісної соціальної допомоги в одному приміщенні.

На даний час виділено кошти з державного бюджету та тривають будівельні роботи по створенню таких установ в містах Дружківка, Мирноград та Бахмут, виділено кошти та підписано договір на виконання будівельних робіт в місті Слов'янськ. Розроблено проектно-кошторисну документацію та отримано експертний звіт на проведення робіт по реконструкції будівлі для розміщення Прозорого соціального офісу за адресою: Донецька область, м. Слов’янськ, вул. Банківська (Ю. Комунарі в), 7.

Ремонти та оснащення офісів виконуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, а також частково - за підтримки міжнародних організацій.

Триває процедура публічних закупівель (кваліфікація переможців) для реалізації проекту по створенню «Соціального офісу» в місті Авдіївка.

Вже відкритий та функціонує Центр надання адміністративних та соціальних послуг у Миколаївській ОТГ та Центр надання адміністративних послуг у Шахівській ОТГ, в яких фахівці громад з питань соціального захисту населення здійснюють прийом громадян.

З 06.02.2018 область долучилась до реалізації пілотного проекту із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб у Миколаївській міській об’єднаній територіальній громаді.

Протягом дії проекту Слов’янським міським центром зайнятості працевлаштовані 2 особи, з них по одній прийнято рішення щодо компенсації витрат роботодавця на оплату праці згідно статті 241 Закону України «Про зайнятість населення».

За результатами засідання обласної комісії з питань надання учасникам пілотного проекту фінансової допомоги на поворотній основі для організації підприємницької діяльності прийнято рішення про надання зазначеної допомоги внутрішньо переміщеній особі - Прожога Ганні Валеріївні, яка мешкає на території Миколаївської громади.

На даний час триває процес організації придбання обладнання для реалізації бізнес - плану.