портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Для українців збільшилася загроза стати жертвами торгівлі людьми

Опубліковано 23 січня 2018 року, 10:45

Війна на Донбасі та економічна криза роблять українців вразливішими до загроз торгівлі людьми. Таку думку висловив Стівен Роджерс, заступник голови Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні. За його словами, саме скрутне становище змушує людей приймати ризиковані пропозиції еміграції чи працевлаштування за кордоном, на які вони не погодилися б за інших обставин. І додає: в зоні особливого ризику опинилися переселенці.

За даними соціологічного опитування, проведеного компанією GfK Ukraine з нагоди Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми, у 2012-2014 роках близько 40 тисяч українців потерпіли від торгівлі людьми, в той час як у 2009-2011 роках аналогічний показник становив близько 17 тисяч.

Найбільш уразливими до торгівлі людьми є ті емігранти, які погоджуються на неофіційне працевлаштування, працюють під замком чи віддають свій паспорт роботодавцю, говорять експерти. І зазначають, що наразі спостерігається негативна тенденція: якщо в 2011 році 14% населення готові були прийняти ризиковану пропозицію щодо працевлаштування, то в 2015 році таких уже стало 21%.

Експерти звертають увагу на те, що відсоток українців, які постраждали від торгівлі людьми в країнах ЄС, зріс із 15 до 18%. При цьому 86% із цих випадків зафіксовані в Польщі. У Російській Федерації ця цифра навпаки знизилася з 77% до 66%. Водночас, експерти, посилаючись на опитування, відзначають, що у 2015 році країни Європи є найбільш привабливими для потенційних трудових мігрантів. Так, лідерами стали Німеччина та Польща. В той час як цікавість до Росії серед українців упала від 18 до 12%.

Представництво Міжнародної організації з міграції в Україні (МОМ) приділяє особливу увагу запобіганню торгівлі людьми у співпраці з державними установами в галузі соціальної політики та освіти, правоохоронними органами, іншими міжнародними організаціями, а також мережею організацій громадянського суспільства по всій території України.

Робота МОМ спрямована на населення в цілому, окремі групи ризику, молодь, невстановлених постраждалих, а також державних і неурядових спеціалістів, які могли бути в контакті з потенційним постраждалими за допомогою цілеспрямованих інформаційних кампаній, Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми і консультації мігрантів 527 ( яка надає понад 18 000 консультацій щорічно), правозахисних тренінгів для НУО та журналістів, розробки навчальних матеріалів для середньої школи та вищих навчальних закладів та інших різноманітних інноваційних методів.

Департамент інвестиційного розвитку і зовнішних відносин

Інші новини за темою