портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Інформація про стан виконання "Програми зайнятості населення Донецької області на 2021-2022 роки" за січень-грудень 2021 року

Опубліковано 03 лютого 2022 року, 16:39 , Донецький обласний центр зайнятості

Програму зайнятості населення Донецької області на 2021-2022 роки (далі – Програма) затверджено розпорядженням голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 05.04.2021 № 284/5-21.

За останніми даними обстеження робочої сили, яке проводиться органами Державної статистики України за методологією Міжнародної організації праці (МОП). Так, за 9 місяців 2021 року кількість зайнятого населення у Донецькій області у віці 15-70 років, у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, скоротилася на 16,2 тис. осіб та становила 700,8 тис осіб. Рівень зайнятості населення в Донецькій області зменшився з 49,1% до 49,5%.

Кількість безробітного населення (за методологією МОП) у Донецькій області у віці 15-70 років за 9 місяців 2021 року, порівняно з аналогічним періодом 2021 року, зросла на 1,9 тис. осіб та становила 125,4 тис. осіб. Рівень безробіття населення віком 15-70 років збільшився з 14,7% до 15,2% робочої сили.

Проте, за даними Державної служби статистики України суттєвими залишаються обсяги вимушеної неповної зайнятості (дані наведені за ІІІ квартал 2021 року):

переведені на неповний робочий день (тиждень) 7,0 тис. осіб (2,1% до середньооблікової кількості штатних працівників);

у відпустках без збереження заробітної плати знаходились 0,1 тис. осіб (0,0% відповідно).

Протягом січня-грудня 2021 року роботодавцями було подано інформацію про заплановане масове вивільнення 9,7 тис. працівників, що на 19,8% менше, ніж у січні-грудні 2020 року. Із загальної кількості попереджених про масове вивільнення становили працівники державного управління й оборони, обов'язкового соціального страхування (49,1%), освіти (14,4%), у переробній промисловості (9,9%), охороні здоров’я (7,7%), у добувній промисловості (4,3%), у професійній, науковій та технічній діяльності (3,2%) тощо.

  • Протягом 2021 року 6,1 тис. роботодавців надали інформацію про наявність 28,8 тис. вакансій.

У січні-грудні 2021 року послугами обласної служби зайнятості скористалися 92,1 тис. громадян, що на 1,2% більше, ніж в аналогічному періоді 2020 року.

Протягом звітного періоду за сприяння служби зайнятості:

  • працевлаштовано 25,2 тис. осіб (з них до набуття статусу безробітного 5,1 тис. осіб, що складає 20,2%), в тому числі:
  • працевлаштовано на нові робочі місця з компенсацією роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування 385 особи (80 осіб, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та 305 осіб, які працевлаштовані суб’єктами малого підприємства в пріоритетних видах економічної діяльності);
  • працевлаштовано 129 осіб з компенсацією витрат роботодавцю на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) на умовах строкових трудових договорів;

отримали допомогу по безробіттю одноразово для відкриття власної справи – 18 безробітних, з них 3 – ВПО та 2 безробітних військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції (далі – учасники АТО);

забезпечено тимчасову зайнятість 7,7 тис. громадян, з них 1,0 тис. осіб брали участь у громадських роботах, 6,7 тис. осіб – в інших роботах тимчасового характеру. Найбільш поширені види громадських робіт:

  • екологічний захист навколишнього середовища;
  • догляд за громадянами у закладах соціальної сфери,
  • будівельні та ремонтні роботи на об'єктах соціальної сфери,
  • роботи із соціально вразливими верствами населення та інші роботи соціального напрямку;

проходили професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації 6,9 тис. безробітних, з них 2,6 тис. осіб навчалися у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості (далі – ЦПТО). Найбільш поширеними професіями, які здобули безробітні, є: обліковець з реєстрації бухгалтерських даних, оператор з обробки інформації та програмного забезпечення, касир торговельного залу, кухар, швачка, молодша медична сестра (молодший медичний брат) з догляду за хворим, перукар (перукар - модельєр), бухгалтер, адміністратор, продавець продовольчих товарів, продавець-консультант, продавець непродовольчих товарів, водій автотранспортних засобів, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, підсобний робітник та інші;

отримали ваучер на навчання та підвищення кваліфікації – 44 особи.

Протягом січня-грудня 2021 року кількість осіб, охоплених профорієнтаційними послугами становила 141,2 тис. осіб, в тому числі 63,0 тис. осіб, що навчаються у навчальних закладах різних типів, з них учні загальноосвітніх шкіл – 54,9 тис. осіб. Організовано та проведено 10,7 тис. інформаційно-консультаційних та профорієнтаціних заходів (в тому числі у дистанційному режимі), таких як інформаційні семінари із загальних питань зайнятості, семінари з техніки пошуку роботи, групові профконсультації, презентації послуг з професійного навчання, в тому числі послуг ЦПТО, тренінги, засідання клубів, семінари з вивільнюваними працівниками тощо. Протягом 2021 року 46,0 тис. безробітних отримали профорієнтаційні послуги.

Станом на 1 січня 2022 року послуги Донецької обласної служби зайнятості отримували 10,5 тис. громадян, з них 9,5 тис. осіб мали статус безробітного, що на 36,1% менше, ніж на відповідну дату минулого року, з них:

  • за статтю: чоловіки становили – 3,7 тис. осіб (або 39,0%), жінки – 5,8 тис. осіб (або 61,0%);
  • за віковими групами: 26,6% зареєстрованих безробітних були у віці до 35 років; 31,0% – у віці від 35 до 44 років; 26,0% – у віці від 45 до 55 років; 16,4% – понад 55 років;
  • за освітою: 59,3% зареєстрованих безробітних мали вищу освіту, 32,1% – професійно-технічну, 8,6% – загальну середню освіту;
  • за видами економічної діяльності: серед зареєстрованих безробітних 19,8% раніше були зайняті у державному управлінні, обороні, обов’язковому соціальному страхуванні; 15,7% – у переробній промисловості; 15,3% – у сфері торгівлі і ремонті транспортних засобів та 11,9% – у сільському господарстві;
  • за професійними групами: серед зареєстрованих безробітних переважають працівники:
  • робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин – 15,7% (водій автотранспортних засобів, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, тракторист, оператор заправних станцій, дорожній робітник);
  • сфери торгівлі та послуг – 15,6% (продавець продовольчих/непродовольчих товарів, охоронник, кухар, продавець-консультант, стрілець, молодша медична сестра (молодший медичний брат));
  • службовці та керівники – 15,0% (головний бухгалтер, директор (начальник, інший керівник) підприємства, менеджер (управитель), начальник відділу, командир відділення, менеджер (управитель) із збуту, завідувач господарства, заступник начальника відділу);
  • професіонали – 13,6% (спеціаліст державної служби (місцевого самоврядування), економіст, інженер, вчитель закладу загальної середньої освіти, інспектор, інженер-технолог, прокурор, старший оперуповноважений в особливо важливих справах, юрисконсульт, інженер з охорони праці).
  • Отримували допомогу по безробіттю 8,3 тис. зареєстрованих безробітних.

На 1 січня 2022 року кількість вакансій, заявлених роботодавцями до служби зайнятості, у порівнянні з 1 січня 2021 року, зменшилась на 7,2% та становила 566 одиниць.

Середній розмір заробітної плати у вакансіях становив 8,3 тис. грн, що на 530 грн (6,8%) більше, ніж на 1 січня 2021 року.

  • За видами економічної діяльності більшість вакансій налічується на підприємствах переробної промисловості (22,1%), у сфері торгівлі та ремонті транспортних засобів (21%), в сфері освіти (8,3%), добувній промисловості (6,9%) та державному управлінні й обороні (6,2%).
  • У професійному розрізі, найбільше вакансій подано для працевлаштування:
  • працівників сфери торгівлі та послуг – 21,9% (продавець продовольчих/непродовольчих товарів, продавець-консультант, кухар, охоронник, бармен, молодша медична сестра (молодший медичний брат))
  • кваліфіковані робітники з інструментом – 18,9% (слюсар-ремонтник, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, виробник м'ясних напівфабрикатів, готувач фаршу, прохідник, електрогазозварник, електрослюсар (слюсар) черговий та з ремонту устаткування)
  • робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин – 15,4% (водій автотранспортних засобів, оператор мийної установки, бункерувальник, токар, помічник машиніста тепловоза, машиніст екскаватора)
  • професіонали – 11,8% (інженер, економіст, фармацевт, вчитель закладу загальної середньої освіти, інспектор (пенітенціарна система), спеціаліст державної служби (місцевого самоврядування)).
  • Станом на 01.01.2022 навантаження на одне робоче місце в середньому по області становило 17 осіб (для порівняння: на 1 січня 2021 року – 24 особи).

Пандемія «COVID-19» спричинила на ринку праці такі негативні наслідки, як зниження економічної активності та рівня зайнятості населення через підвищення захворюваності та зниження обсягів пропозиції робочої сили; обмеження міграційних рухів та затримка інвестиційних процесів; поширення неповної та неформальної зайнятості. З іншого боку, втрата джерел отримання доходів призвела до погіршення ситуації на ринку товарів та послуг, поглибила й загострила проблеми бізнесу.

У той же час, слід відмітити, що створюються нові робочі місця у результаті реалізації інфраструктурних проєктів, які передбачають відкриття нових виробництв або реконструкцію старих потужностей, парків, гуртожитків, профілакторіїв, зон відпочинку тощо. Так, за даними Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області протягом 9 місяців 2021 року створено 11,2 тис. нових робочих місць, з них за рахунок реалізації державних цільових програм, інвестиційних та інфраструктурних проєктів – 1,6 тис. одиниць. Найбільшу кількість робочих місць створено в оптовій та роздрібній торгівлі – 40,5%; інформації та телекомунікацій – 9,3%; у тимчасовому розміщуванні й організації харчування – 7,1%; у наданні інших видів послуг – 6,7%; у переробній промисловості – 6,6%; у транспорті, складському господарстві, поштовій та кур'єрській діяльності – 4,9%; у професійній, науковій та технічній діяльності – 4,6%; будівництві – 4,2%. Чисельність взятих на роботу на створені нові робочі місця складає 11,6 тис. осіб, у тому числі у юридичних осіб – 2,2 тис. осіб, у фізичних осіб – 9,4 тис. осіб.

Для підвищення конкурентоспроможності молоді на ринку праці обласною службою зайнятості реалізується проєкт «Всеукраїнський кадровий резерв служби зайнятості» (далі – «Кадровий резерв»). Фахівцями Донецької обласної служби зайнятості проводиться робота з професійними (професійно-технічними) та вищими закладами освіти міст (районів), зокрема, з учнями/студентами останніх курсів задля інформування про можливості Кадрового резерву, а також індивідуального супроводу фахівцями центрів зайнятості у працевлаштуванні. Вищезазначена робота проводиться, як безпосередньо в закладах освіти, так і засобами дистанційної комунікації: вебінари, zoom-, skype-співбесіди тощо. За період січень-грудень 2021 року створено 1,5 тис. портфоліо учнівської та студентської молоді. До Банку відеорезюме Донецької обласної служби зайнятості за 12 місяців 2021 року розміщено 548 відеопрезентацій випускників.

Всього протягом 2021 року службою зайнятості Донецької області проведено 300 інформаційно-консультаційних заходів для учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти та студентів закладів вищої освіти (в тому числі в режимі онлайн), до яких залучено 7,9 тис. осіб.

У першій декаді червня 2021 року спільно з молодіжними центрами Донецької області міським та районними центрами зайнятості проведені масові заходи в рамках загальнообласної декади «Знайдемо роботу разом!», мета якої надання молоді фахової допомоги у працевлаштуванні та побудові кар’єрної траєкторії, відпрацювання навичок ефективної самопрезентації. В кожному місті та районі представники роботодавців регіону познайомили випускників закладів професійно-технічної освіти та молодь Донеччини з діяльністю своїх підприємств, особисто провели співбесіди, надали інформацію про актуальні та перспективні вакансії, умови праці, соціальні гарантії. Понад 200 осіб отримали направлення на працевлаштування. Учасники та гості мали змогу удосконалити навички самопрезентації, оцінити власні можливості та активізувати зусилля щодо ефективного пошуку роботи. Фахівці центрів зайнятості ознайомили присутніх з послугами та онлайн сервісами служби зайнятості Донеччини. Загальна кількість учасників декади: 2,2 тис. молодих людей та більш ніж 200 роботодавців. За результатами – 346 хлопців та дівчат працевлаштовані на підприємства регіону.

У серпні 2021 року відбувся загальнообласний захід для молоді «Обираємо майбутнє разом!», ініційований Донецьким обласним центром зайнятості. Мета заходу – забезпечення прискорення працевлаштування незайнятого населення, зокрема молоді, задоволення потреб роботодавців у кадрах, підвищення рівня інформованості населення щодо послуг та можливостей служби зайнятості. Міські та районні центрі зайнятості області провели роботу в інтерактивному форматі у спеціалізованих локаціях:

локація «Твоя кар’єра», в межах якої роботодавці презентували свої підприємства, ознайомлювали учасників з наявними вакансіями, умовами праці, графіком роботи та соціальними гарантіями, які надаються працівникам;

локація «Твоя можливість», на якій учасникам презентовані професійні (професійно-технічні) та вищі заклади освіти Донецької області, надана практична допомога в складанні резюме, відеорезюме та портфоліо кар’єрного просування;

локація «Твій успіх», на якій своїм досвідом у сфері бізнесу поділилися експерти та діючі підприємці, що активно співпрацюють з обласною службою зайнятості.

З метою з’ясування потреб та запитів пошукачів роботи мобільні групи рекрутерів проводили анкетування. Загальна кількість учасників заходу склала 3 тис. осіб та 286 роботодавців.

У співпраці з засобами масової інформації на постійній основі проводиться інформаційно-роз’яснювальна кампанія, спрямована на поширення інформації про послуги державної служби зайнятості серед населення, в тому числі для ВПО, учасників АТО, осіб з інвалідністю, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За 12 місяців 2021 року було висвітлено у засобах масової інформації:

  • в пресі 169 інформаційних матеріалів;
  • на радіо 18 інформаційних повідомлень;
  • на телебаченні 116 інформаційних сюжетів;
  • в інтернет виданнях 3341 інформаційний матеріал.
  • Донецькою обласною службою зайнятості проведено 10 престурів, 10 пресконференцій та 47 брифінгів за участю представників засобів масової інформації.

Для популяризації діяльності державної служби зайнятості Донецька обласна служба зайнятості регулярно проводить різноманітні заходи за участю соціальних партнерів, роботодавців, громадських організацій. Фахівцями центрів зайнятості було організовано:

68 ярмарок вакансій;

24 днів кар’єри;

230 міні-ярмарок вакансій;

442 презентації роботодавця;

284 виїзні акції центру зайнятості;

584 групових консультацій, у тому числі із залученням соціальних партнерів;

1 926 презентацій послуг служби зайнятості;

35 засідань «круглих столів» за участю соціальних партнерів, роботодавців та представників ЗМІ.

З використанням дистанційної форми надання послуг було проведено:

1 643 онлайн-співбесід;

569 скайп конференцій;

3478 вебінарів;

3187 інформаційних вебінарів.

Постійно оновлюється інформація, для безробітних та шукачів роботи, роботодавців, соціальних партнерів про діяльність служби зайнятості, історії успіху з працевлаштування, розміщуються відеоматеріали на вебсторінці Донецького регіонального центру зайнятості Інтернетресурсу державної служби зайнятості «Єдине соціальне середовище зайнятості», сторінках Facebook Донецької обласної служби зайнятості та Команди рекрутингу Донецької обласної служби зайнятості.

Для підвищення якості надання послуг служби зайнятості населенню, і, в першу чергу, молоді, яка для отримання інформації частіше користується мобільними засобами, Донецька обласна служба зайнятості продовжує активно використовувати, розроблені особисто, мобільні онлайн додатки на системі Android:

Центр профорієнтації;

Центр розвитку підприємництва;

Довідник послуг та пільг учаснику АТО;

  • ДНЗ «Донецький центр ПТО ДСЗ».
  • У чат-боті у месенджері Telegram оновлюється інформація про вакансії та можливості для навчання, потенційних працівників, умови фінансової підтримки роботодавців, топ актуальних вакансій та професій тощо. Користувачі отримують консультування в онлайн режимі про послуги державної служби зайнятості:

порядок роботи центрів зайнятості Донеччини під час карантину;

вакансії та можливості для навчання;

умови фінансової підтримки роботодавців;

можливості для створення власної справи та розвитку бізнесу;

топ актуальних вакансій та професій;

електронні сервіси служби зайнятості;

телефони «гарячих ліній» та Skype адрес центрів зайнятості.

Донецька обласна служба зайнятості продовжує активно використовувати безкоштовні онлайн сервіси:

інтерактивна карта вакансій за допомогою «Google maps», що дозволяє дистанційно за допомогою гаджетів чи комп’ютера отримати інформацію щодо актуальних вакансій у містах та районах області, умов праці, вимог роботодавця та контактів рекрутерів центрів зайнятості. За період роботи впровадження інтерактивної мапи вакансій отримані позитивні відгуки, як від шукачів роботи, так і від роботодавців. Станом на 01.01.2022 року зареєстровано 410 тис. переглядів при розміщенні 1,5 тис. актуальних вакансій;

мапа паспортів підприємств, установ та організацій Донеччини дозволяє дізнатися місце знаходження та інші дані підприємств та установ регіону;

інтерактивна мапа відеорезюме шукачів роботи дозволяє у зручний для роботодавця час дистанційно здійснити підбір кваліфікованого персоналу.

Донецька обласна служба зайнятості створила та впровадила новий зручний, корисний та безкоштовний додаток «Онлайн помічник з питань зайнятості». Новітній сервіс, в першу чергу, направлений на допомогу мешканцям новостворених громад Донеччини, який допоможе вирішити питання працевлаштування мешканців територіальних громад Донецького регіону.

Додаток включає в себе багато корисної інформації:

актуальні вакансії;

професійна орієнтація;

можливості щодо профнавчання, перенавчання та підвищення кваліфікації;

калькулятор для розрахунку допомоги по безробіттю;

запис на прийом за допомогою електронної черги;

дані про стан ринку праці;

посилання на корисні електронні сервіси служби зайнятості та соціальні мережі;

реєстрація у персональному кабінеті;

можливість з’єднатись з Call-центром Донецької обласної служби зайнятості.

На даний час додаток працює на системі Android та поки що охоплює ОТГ Волноваського району. Згодом географія сервісу буде розширена для мешканців всього Донецького регіону.

6 квітня 2021 року розпочав свою роботу Call-центр підтримки клієнтів Донецької обласної служби зайнятості, створений за фінансової підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру. Call-центр призначений для оперативного реагування на турбуючі громадян питання щодо зайнятості, отримання роз’яснень та відповідей в дистанційному форматі «тут і зараз». Call-центр – додатковий дієвий інструмент у роботі служби зайнятості Донеччини. Окрім консультування наших клієнтів, він надасть змогу оперативно реагувати на запити населення та роботодавців регіону. Зателефонував за безкоштовним номером дізнавайтесь про:

послуги служби зайнятості для населення та роботодавців;

електронні сервіси Донецької обласної служи зайнятості;

діючі програми та міжнародні гранти;

контактні телефони та Skype адреси центрів зайнятості Донеччини та багато іншого.

За період з 06.04.2021 по 31.12.2021 було надано 2,5 тис. консультаційних та роз’яснювальних послуг пошукачам роботи та роботодавцям щодо використання електронних сервісів Донецької обласної служби зайнятості, порядку реєстрації в службі зайнятості, призначення матеріального забезпечення на випадок безробіття, підбору підходящої роботи, грантових програм, контактних телефонів та Skype адрес центрів зайнятості Донеччини, тощо.

Враховуючи існуючу проблематику, вплив зовнішніх факторів, пов’язаних з поширенням пандемії коронавірусу та періодичними карантинними обмеженнями, було прийнято рішення щодо проведення опитування роботодавців з використанням сервісу «Google Forms» 1 раз на рік. Таким чином, останнє опитування відбулось у грудні 2021 року. Станом на 01.01.2022 в Інтернет-анкетуванні брали участь 12,0 тис. роботодавців, які зазначили потребу у працівниках протягом 2022 року на загальну кількість 9,5 тис. одиниць.

Найбільший попит в Донецькій області залишається на:

робітничі професії – 6,1 тис. одиниць: водій – 547, продавець – 510, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва – 268, слюсар-ремонтник – 188, машиніст (кочегар) котельної – 187, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування – 173, кухар – 163, тракторист – 157, електрогазозварник – 107, охоронник – 98, електрослюсар підземний – 94, гірник підземний – 84, молодша медична сестра (молодший медичний брат) – 80, оператор котельні – 78;

у спеціалістах – 1,9 тис. одиниць: сестра медична (брат медичний) – 191, вчитель закладу загальної середньої освіти – 172, бухгалтер – 148, фахівець – 129, адміністратор – 124, спеціаліст державної служби (місцевого самоврядування) – 86;

без професії – 1,5 тис. одиниць.

Донецька область – це, передусім, промисловий регіон. Понад 65% найманих працівників зайняті саме в промисловому сегменті економіки регіону, тому і попит на робітників з інструментом є і буде залишатися актуальним. Станом на 01.01.2022 70,2% роботодавців регіону, які брали участь в опитуванні, надали 6,5 тис. вакансій за формою 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», з них 5,9 тис. вакансій укомплектовано за сприяння служби зайнятості. Протягом січня-грудня 2021 року було направлено на навчання 643 особи, з них 601 особа вже працевлаштована до роботодавців, які зазначали таку потребу. Рекрутери центрів зайнятості знаходяться на постійному зв’язку з представниками роботодавців щодо з’ясування поточної потреби у кваліфікованих кадрах та уточнення прогнозних показників.

Задля вирішення сучасних питань в частині забезпечення реалізації ефективної державної політики у сфері зайнятості населення Донецьким обласним центром зайнятості створено Ради роботодавців при міських та районних центрах зайнятості, до складу яких увійшли понад 300 представників бізнесу та підприємств Донецького регіону, серед яких не лише представники ринкоутворюючих підприємств, а також підприємці, що займають активну громадську позицію. Це надало можливість конструктивно розглядати та вирішувати проблематику підбору кадрів, збереження (створення) робочих місць безпосередньо у містах та районах. Завдяки активізації соціального діалогу з роботодавцями, як головним партнером на ринку праці, службі зайнятості вдалося наповнити базу вакансій якісними пропозиціями роботи, як за умовами праці, так і за розмірами заробітної плати. Такий формат діалогу має можливість робити впевнені кроки у вирішенні питань сьогодення.

Наразі Донецька обласна служба зайнятості завжди ставить собі за мету побудову ефективних взаємовідносин з роботодавцями, оперативне реагування на їх потреби, забезпечення адресної, спеціалізованої та дієвої комунікації з усіма підприємствами з використанням сучасних електронних сервісів. Протягом 2021 року в усіх центрах зайнятості неодноразово пройшли збори де головною темою обговорення виносилося питання кар’єрної можливості та працевлаштування молоді, яка закінчує навчання у професійно-технічних навчальних закладах. Розуміння того, що молодь може конкурувати своїми професійними компетенціями, а отже знаннями, вміннями, навичками, було враховано у плані спільних дій учасників дискусії.

Впродовж двох років у Слов’янському міському центрі зайнятості функціонує креативний простір – арт-студія «CHERDAK», яка створена для неформального спілкування, творчих експериментів та креативної профорієнтаційної роботи. Робота арт-студії розділена на три інтерактивні локації. На першій з них залучені роботодавці до ігропрактики «Живі Т-ігри». Граючи в трансформаційні практики, учасники отримують додаткові ресурси для саморозвитку та професійного становлення. На другій локації студенти разом розвивають власну креативність під час арт-терапевтичних занять «Мрій! Розвивайся! Твори!». Наприкінці листопада 2021 року було відкрито нову локацію «Космодром» задля сприяння професійній орієнтації молоді із включенням до форсайт-дослідження індивідуального майбутнього. За допомогою технологічних можливостей та візуалізації кімнати майбутнього (космічного простору) відбувається «подорож у часі», демонструється перелік навичок майбутнього, якими має володіти людина, щоб бути конкурентоздатною на ринку праці. Все це стало можливим завдяки використання сучасних технологічних розробок, власноруч створених фахівцями Слов’янського міського центру зайнятості.

Впродовж 2021 року Донецька обласна служба зайнятості активно співпрацювала з соціальними партнерами та міжнародними організаціями задля вирішення проблем зайнятості населення, а саме:

з громадською організацією «Агенти змін!» (Одеса, Україна), що реалізує проєкт «Розбудова мостів між жінками-підприємницями та місцевими органами влади в регіоні Азовського моря». Проєкт здійснюється як частина програми «Сприяння економічній участі вразливих груп населення, включно з ВПО, в регіоні Азовського моря» в рамках співпраці з німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням уряду Німеччини. В межах своїх повноважень служба зайнятості здійснювала інформування жінок-підприємців про можливість долучитися до проєкту та отримати грант. Проєкт діяв у місті Маріуполі та на території Мангушської громади. Протягом березня-липня 2021 року проінформовано 450 осіб, з яких 23 особи подали заявки на участь у грантовому проєкті, з них 10 жінок-підприємців взяли участь у проєкті (всі жінки – мешканці Мангушської громади);

з Громадською спілкою «Мережа Глобального договору в Україні» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України», якою реалізовується освітній проєкт «IT nation 2.0» для жителів Донецької і Луганської областей (підконтрольних Україні територій), а також регіону Приазов’я. Протягом грудня 2021 року проінформовано 1,4 тис. осіб, з яких 54 осіб подали заявку на онлайн навчання;

з Об’єднанням організацій роботодавців Донецької області, з яким 20 січня 2021 року підписано План спільних дій, де окреслені напрямки роботи на 2021 рік:

використання елементів рекрутингу, сучасних методів комунікацій, індивідуального та корпоративного супроводу;

організація та проведення спільних заходів: семінарів, конференцій, круглих столів, ділових зустрічей, спільних інформаційних кампаній тощо;

проведення онлайн-опитування роботодавців з використанням сервісу «Google Forms» участь в організації та проведенні студентського кейс-чемпіонату для стрімкої кар’єри mstudentchamp;

Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Економічна підтримка Східної України», який включає програму грантів «Посилення та трансформація економіки Східної України (Донецька, Луганська області та Приазов’я) шляхом підтримки сталого розвитку малих та середніх підприємств». Прийом грантових заявок розпочато з лютого 2021 року. За період лютий-грудень 2021 року проінформовано 11,7 тис. осіб, з яких 34 особи подали заявки на участь у грантовому проєкті;

з Програмою ООН із відновлення та розбудови миру, якою за фінансової підтримки Європейського Союзу проведені дводенні тренінги «Навчальна програма з розвитку навичок електронної комерції у Луганській, Донецькій, Запорозькій та Херсонській областях». Інформацію щодо тренінгів фахівці міських та районних центрів зайнятості поширили на офіційних сторінках Facebook міських та районних центрів зайнятості, серед соціальних партнерів та клієнтів служби зайнятості, також під час проведення декади «Зустрічі з підприємцями» звертали увагу підприємців щодо можливості участі у зазначених тренінгах. Протягом вересня 2021 року проінформовано 2,0 тис. осіб, участь у тренінгах брали 19 осіб, які відбулись на початку жовтня 2021 року у м. Краматорськ та м. Маріуполь;

з Данською Радою у справах біженців в рамках програми економічного розвитку східної України за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва і Департаменту міжнародного розвитку Великобританії з надання фінансової допомоги в рамках грантових програм, а саме:

«Покращення професійних навичок для ВПО та осіб, які постраждали від конфлікту в Україні, в умовах епідеміологічної ситуації, пов’язаної з поширенням коронавірусу COVID-19 та введенням карантинних обмежень»;

«Надання фінансової допомоги для збереження існуючих робочих місць через підтримку функціонування бізнесу в умовах епідеміологічної ситуації, пов’язаної з розповсюдженням коронавірусу COVID-19 та введенням карантинних заходів»;

«Надання грошової фінансової допомоги для подолання економічних наслідків епідеміологічної ситуації, пов'язаної з розповсюдженням коронавіруса COVID-19 і введенням карантинних заходів».

Протягом 2021 року 11,0 тис. осіб проінформовані про грантові програми, з яких 46 осіб подали заявки на участь та 9 осіб отримали фінансову допомогу.

Системну роботу щодо виконання заходів Програми зайнятості населення Донецької області на період 2021-2022 роки буде продовжено й надалі.

Розрахунок балансу трудових ресурсів по Донецькій обл. за 2020 рік (1).xls

Заходи за 12 міс. 2021 ПЗ_веб-сайт ДОДА.xlsx