портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Що таке ментальне здоров`я і як піклуються про мешканців Донеччини

Опубліковано 29 липня 2023 року, 16:16

У березні 2023 року в Україні стартувала комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров'я за ініціативою Олени Зеленської, мета якої – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я. Першим викликом комунікаційної кампанії було донести людям, що вони, їхнє самопочуття «на часі». Що ментальне здоров’я так само важливе, як і фізичне. Що це один із факторів, який впливає на продуктивність людини, її здатність відновлюватися, а відповідно – на економіку та можливість відновлення в контексті цілої країни. Влітку запустили другу хвилю комунікаційної кампанії «Ти як?», щоб посилити «емоційну ППО» українців, тобто розвинути здатність психіки відбивати атаки стресових чинників. А ще – здолати стигму, яка заважає звернутися по допомогу, якщо внутрішніх ресурсів замало.

Про те, що таке ментальне здоров`я, про важливість його збереження та актуальність цієї проблематики у нашому суспільстві розповіла на брифінгу експерт департаменту охорони здоров'я Донецької облдержадміністрації за напрямом "Ментальне здоров'я'' Наталія Сівоненко  

Вона розповіла, що ментальне здоров'я — це стан щастя та добробуту, в якому людина реалізує свої творчі здібності, може протистояти життєвим стресам, продуктивно працювати та робити внесок у суспільне життя. А також наголосила, що коли людина ментально здорова, то вона розуміє свої емоційні стани, здатна будувати стосунки з іншими, вона відкрита для навчання і розвитку, отримує задоволення від життя.

- Сьогодні потребують психологічної допомоги дуже багато категорій людей - і військові. і діти, і переселенці, і ті, хто втратив на війні рідних близьких, і багато інших. Первинна медична допомога повинна стати основою надання послуг в сфері психічного здоров`я, - зазначила Наталія Сівоненко, підкресливши роль сімейного лікаря. 

В Донецькій області вже в шести центрах первинної медико-санітарної допомоги  укладено договори за програмою медичних гарантій "Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги". За даним напрямком активно надається допомога у Торецьку, Краматорську, Слов`янську, Селідово, Покровську. у центрі Криворізької сільської ради. Всі працівники - і лікарі і медсестри - пройшли навчання на платформі НСЗУ за спеціальною програмою, отримали відповідні сертифікати і можуть надавати кваліфіковану допомогу своїм пацієнтам. І мережа таких центрів буде збільшуватись. Так, заплановано навчання ше 146 медичних працівників на платформі НСЗУ щодо обізнаності і надання допомоги з психічних розладів. Загалом з початку 2023 року на первинному рівні отримали психологічну допомогу 7131 пацієнт, було проведено 43 консультації з психологом та скеровано до психіатра 1627 пацієнтів, які вчасно отримали допомогу.

Наталія Сівоненко відповіла на питання журналістів, а також нагадала, що в Києві відновила свою роботу релокована психіатрична лікарня міста Маріуполя.  Сюди можуть звертатися і переселенці, і кияни. Тут надають допомогу евакуйованим мешканцям Донеччини, які опинились не тільки в столиці, а й в інших містах країни (в нагоді стають телемедицина та онлайн-консультації). Ще один важливий напрямок роботи - реабілітаційна допомога нашим захисникам Батьківщини. І, що нині дуже важливо, сюди можуть звертатися і дорослі, і діти. 

Повністю відеозапис брифінгу, на якому, окрім ментального здоров`я, йшла мова і про боротьбу з гепатитами, дивіться тут: