портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

ЄС розпочинає переговори про вступ з Україною

Опубліковано 26 червня 2024 року, 18:53

25 червня 2024 року ЄС провів першу міжурядову конференцію на рівні міністрів щодо початку переговорів про вступ із Україною.

Цьому передувало рішення Європейської Ради від 14-15 грудня 2023 року про початок переговорів про вступ з Україною та схвалення 21 червня Радою ЄС переговорних рамок для України відповідно до переглянутої методології розширення.

Делегацію ЄС очолила Хаджа Лахбіб, Міністерка закордонних та європейських справ Бельгії, у супроводі Комісара ЄС з питань сусідства та розширення Олівера Варгеї. Делегацію України очолила Віцепрем'єр-міністерка Ольга Стефанішина. З Києва на конференції виступив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Це історичний день для України та ЄС. Шлях до досягнення цієї мети був складним, і рішучість України здійснити необхідні реформи справді вражала. Переговори про вступ, які ми розпочинаємо сьогодні, будуть суворими та вимогливими. Маючи рішучість і відданість, ми впевнені, що Україна зможе довести їх до успішного завершення. Майбутнє України та її громадян – у Європейському Союзі.»

- Хаджа Лахбіб, Міністерка закордонних та європейських справ Бельгії

Європейський Союз підтвердив своє рішуче засудження загарбницької війни Росії проти України. А також заявив про свою готовність і надалі підтримувати Україну та її народ у боротьбі проти війни Росії, яка триває, стільки, скільки це буде потрібно, і так інтенсивно, як це необхідно.

У Євросоюзі підкреслили, що Україна вже є близьким партнером ЄС. Зокрема, в межах Угоди про асоціацію з ЄС, включно з широкомасштабною поглибленою та всеосяжною зоною вільної торгівлі, яка набула чинності в 2017 році та тимчасово застосовується з 2014 року. Це основа для масштабного співробітництва між ЄС та Україною у багатьох сферах. Євросоюз та Україна тісно співпрацюють у питаннях зовнішньої політики та політики безпеки. Тому Союз заохочує Україну продовжувати свою позитивну тенденцію до повного узгодження з його спільною зовнішньою політикою та політикою безпеки.

Наразі ЄС запросив Єврокомісію продовжити оцінювати стан готовності України до початку переговорів у конкретних сферах та визначити питання, які, найімовірніше, виникнуть під час переговорів, починаючи з основного кластеру, який відповідно до переговорної рамки буде відкрито першим.

Очікується, що Україна як майбутня країна-член продовжуватиме дотримуватися цінностей, перелічених у статті 2 Договору про Європейський Союз, а саме поваги до людської гідності, свободи, демократії, рівності, верховенства права та поваги до прав людини, включаючи права осіб, які належать до меншин.

Загальна позиція ЄС щодо зустрічі, включаючи переговорну рамку

Політика розширення ЄС: Україна (довідкова інформація)

Політика розширення ЄС (довідкова інформація)

*Згідно сайту www.eeas.europa.eu

Інші новини за темою