портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Проєкт нової редакції Закону України «Про місцеве самоврядування» в інфографіці

Опубліковано 07 жовтня 2020 року, 13:19 , Департамент економіки облдержадміністрації

Порталом «Децентралізація» спільно з Міністерством розвитку громад та територій України підготовлено три короткі інфографіки до проєкту Закону України «Про місцеве самоврядування».

Перша з них – про основні зміни, запропоновані проєктом закону, а саме однакові підходи до обсягу повноважень органів місцевого самоврядування базового рівня - сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи отримують рівні можливості, а повноваження районних та обласних рад розмежовуються між собою. Розмежовуються і повноваження держави та місцевого самоврядування.

Крім того, законопроєкт закріплює умови та гарантії передачі повноважень держави місцевому самоврядуванню.

Більш детальну інформацію можна знайти за посиланням.

У другій говориться про забезпечення законності, де передбачається, що заходи з забезпечення законності здійснюватимуться щодо будь-яких актів органів місцевого самоврядування, які приймаються ними у сферах виключної компетенції держави; актів органів місцевого самоврядування у сфері власної компетенції; актів голови громади, пов’язаних із координацією діяльності виконавчих органів. Аналогічні заходи з забезпечення законності здійснюватимуться також і щодо актів місцевих органів виконавчої влади.



Більш детальну інформацію можна знайти за посиланням .

У третій – про новели, які стосуються основних посадових осіб в громаді. Серед основних змін те, що секретар ради громади більше не виконуватиме функцій голови громади у разі дострокового припинення його повноважень і не буде зацікавлений у такому рішенні. Це робитиме керуючий справами громади - професійна посадова особа, яка забезпечує інституційну сталість в громаді. Його повноваження не припиняються у разі припинення повноважень ради чи голови громади.

Староста, відповідно до законопроєкту, призначатиметься радою громади за поданням голови громади.

Більш детальну інформацію можна знайти за посиланням