портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

В Україні розпочато операцію «Первоцвіт – 2019»

Опубліковано 13 березня 2019 року, 14:15 , Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації

Щороку у весняний період триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, в тому числі занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин як підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, цикламен Кузнецова, шафран Гейфелів, шафран кримський, шафран весняний, шафран сітчастий, горицвіт весняний та інші призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання. У значних обсягах ці рослини вивозяться у великі міста України, а також, Словаччини, Угорщини та Росії. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за зривання червонокнижної квітки шляхом накладення штрафу з конфіскацією незаконно добутих рослин.

З метою збереження видів рослин, занесених до Червоної книги України, в Україні щороку проводиться операції «Первоцвіт», метою якої є запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних видів рослин. До цієї акції залучаються працівники органів внутрішніх справ, Державної екологічної інспекції України, лісової охорони, служби державної охорони природно-заповідного фонду України, громадські організації, засоби масової інформації.

Важливу роль відіграє профілактична робота, насамперед, серед підростаючого покоління. Тематичні уроки, конкурси, екскурсії та наглядні посібники поглиблюють знання школярів щодо різноманіття ранньоквітучих рослин, їх екологічного значення, наслідків збирання рослин та знищення місць їх зростання.

Планом заходів щодо проведення робіт з благоустрою населених пунктів та Дня довкілля в Донецькій області у березні-травні 2019 року, затвердженим розпорядженням голови облдержадміністрації, керівником обласної військово-цивільної адміністрації від 28.02.2019 року № 215/5-18, заплановано проведення широких еколого-просвітницьких заходів та конкурсів з охорони ранньоквітучих рослин, занесених до Червоної книги України, в межах операції «Первоцвіт - 2019». Державна екологічна інспекція в Донецькій області та Головне управління Національної поліції в Донецькій області проводять весняні оперативні заходи щодо запобігання противоправному збиранню та продажу ранньоквітучих квітів.

Закликаємо всіх мешканців Донеччини приєднатися до операції «Первоцвіт», проявити екологічну свідомість та не зривати, не купувати і не продавати перші весняні квіти життя!