портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донецька і Луганська області є сьогодні лідерами децентралізації, - заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода

Опубліковано 23 жовтня 2019 року, 09:40 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Форум «Програма ООН з відновлення та розбудови миру для реформ на сході України» розпочався 22 жовтня у Святогірську. Дводенний захід зібрав 120 учасників, серед яких – представники органів місцевого самоврядування  та державної влади, громадських організацій, медіа та міжнародної спільноти. Особливо важливою стала участь у панельних дискусіях представників 36-ти цільових громад та 30 посадовців обласних та місцевих держадміністрацій Донецької та Луганської областей, які спільно підбили підсумки всередині другого етапу реформи місцевого самоврядування в Україні, що відбувається впродовж 2019 – 2020 років. У форумі також  взяли участь перший заступник голови Донецької ОДА Ігор Мороз,  директор департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької ОДА Наталія Чукова. 

Слова привітання учасникам форуму адресували Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Герчева, заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода, керівниця відділу співробітництва Посольства Швейцарії Ніколь Рудер, радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування представництва Європейського Союзу в Україні Бенедікт Херрманн, перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Мороз.

Заступник міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода, звертаючись до учасників форуму, підкреслив:

«Донецька і Луганська області є сьогодні фактично лідерами децентралізації. Вони надають приклад для багатьох інших областей, які мають можливість у більш комфортних умовах працювати, але показують значно нижчі результати. Жителі територіальних громад цих двох областей є взірцем у тому, що вони налаштовані на перспективу, налаштовані на розвиток. Вони вірять у реформу, яку сьогодні втілює Уряд України, і в цілому в ту політику, яка реалізується сьогодні стосовно місцевого самоврядування на принципах Європейської хартії».

За словами першого заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Мороза, головним стратегічним завданням децентралізації сьогодні є відійти від керованої згори вертикалі управління, що склалася за попередні роки, і прикладом для процесів децентралізації в Україні є країни Європейського Союзу. 

«Відхід від ролі держави й посилення ролі особистості у питаннях повсякденного життя людей, які проживають на конкретній території, є нашою ціллю на цьому шляху, - наголосив Ігор Мороз. – Люди самі повинні вирішувати, по якій дорозі їм ходити, яку школу чи медичний заклад відвідувати, куди краще вкласти гроші, щоб це задовольняло всю громаду. Тим самим підвищується роль кожної особи у прийнятті рішень громади та її відповідальність щодо ситуації, що має місце у межах кожної громади».

Перший заступник голови Донецької облдержадміністрації підкреслив, що обласна влада працює у напрямку того, щоб забезпечити й прискорити реформу з надання у повному обсязі усіх послуг – адміністративних, комунальних, освітніх і медичних мешканцям громад, та подякував міжнародним організаціям за підтримку, що ними надається.  

Нагадаємо, Програма ООН із відновлення та розбудови миру є спільною ініціативою, що втілюється чотирма агенціями ООН – Фондом народонаселення UHPA, Програмою розвитку ООН, міжнародною організацією «ООН Жінки» й Продовольчою та сільськогосподарською програмою ООН ФАО.

Інші новини за темою