портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Об’єднані громади мають працювати за власними статутами

Опубліковано 25 липня 2018 року, 16:13

25 червня департаментом інформаційної та внутрішньої політики,  управлінням культури і туризму, департаментом розвитку базових галузей промисловості та департаментом інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Донецької облдержадміністрації проведено семінар для представників ОТГ з питань їх подальшого розвитку.

Відкрила семінар заступник начальника управління-начальник відділу комунікацій з громадськістю та політичними партіями управління внутрішньої політики Надія Калігаєва. Вона підкреслила важливість питань, що стосуються прийняття статутів територіальних громад.

Також зазначила, що статут має на меті забезпечити належний рівень місцевої демократії, зокрема визначити форми і порядок діяльності об’єднаної громади, її органів та посадових осіб, а також гарантії жителів сіл та міста, що входять до складу громади.  У ньому повинні бути чітко зафіксовані всі моменти, які стосуються безпосередньо життя громади.

На питання, що стосуються особливостей охорони, використання і примноження культурної матеріальної спадщини на територіях ОТГ, відповіла заступник начальника-начальник відділу з питань туризму, курортів та охорони культурної спадщини управління культури та туризму Донецької облдержадміністрації Аліна Певна.

У своєму виступі вона зазначила, що охорона об’єктів культурної спадщини є одним із пріоритетних завдань органів державної влади та органів місцевого самоврядування, що закріплено в Законі України «Про охорону культурної спадщини». Проте насправді збереження спадщини не тільки не гарантовано державою, але знаходиться під ризиком постійного руйнування. Тому треба створювати музеї та зали для туристів.  Культурні пам’ятки мають бути захищені охоронним договором, паспортом об’єкту, а для містобудівних пам’яток – ще й планами управління та організації території. Не захищені документацією пам’ятки безперервно знищуються.  До того переважна більшість об’єктів та пам'яток архітектури потребує проведення ремонтно-реставраційних робіт через незадовільний, а інколи аварійний стан. Для залучення додаткових коштів на збереження пам’яток культури потрібно розглядати можливість недержавного фінансування.

Також на семінарі розглядались та обговорювались питання з проведення конкурсів з перевезення пасажирів та відкриття нових автобусних маршрутів загального користування.

Заступник начальника відділу транспорту управління розвитку транспортної інфраструктури  департаменту розвитку базових галузей промисловості Світлана Проценко розповіла, що відносини між автомобільними перевізниками, замовниками транспортних послуг, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, пасажирами, власниками транспортних засобів регулюються Законом України «Про автомобільний транспорт», а також низкою постанов Кабінету Міністрів України та інших законодавчих актів.

Вирішення питання енергозбереження та енергоефективності є одним з першочергових. Про це ще раз нагадав головний спеціаліст відділу енергоефективності та енергозбереження управління промисловості, енергоефективності та енергозбереження департаменту розвитку базових галузей промисловості Донецької облдержадміністрації Олексій Шкіра.

За його словами, одним із основних пріоритетів діяльності департамент і відділ обрали впровадження енергоефективності та енергозбереження в регіоні. Для населення – це значне скорочення комунальних витрат, для ОТГ – економія ресурсів.

 Про необхідність надання представникам ОТГ консультаційної допомоги для налагодження архівної справи на їх територіях говорила під час семінару головний науковий співробітник Державного архіву Донецької області Людмила Широбокова.

Протягом семінару відбувалося активне спілкування та обговорення проблемних питань, які виникають в роботі ОТГ з архівними документами.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації


Інші новини за темою