портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Захист прав орендарів земельних ділянок: про важливе

Опубліковано 09 лютого 2021 року, 15:23

Договори оренди земельних ділянок приватної власності можуть бути поновлені автоматично. Про це сказала заступник директора департаменту - начальника управління земельних відносин, водних ресурсів, економіки та інвестицій Донецької ОДА Олена Рибакова під час брифінгу  у Краматорську 9 лютого. 

«Минулого літа набув чинності Закон України щодо протидії рейдерству, зокрема у сфері земельних відносин, який має на меті захистити права орендарів земельних ділянок. Введено таке поняття, як автоматичне поновлення або продовження договорів оренди земельних ділянок приватної власності. Тобто, коли договір оренди буде спливати, він може бути автоматично поновлений без додаткових угод, якщо протягом місяця до його закінчення власник не повідомить своєю заявою до реєстру прав, що він не хоче поновлювати договір. До спливу терміну дії договору оренди землі орендар має мінімум за місяць надіслати листа власнику земельної ділянки щодо поновлення договору або відміни», - наголосила Олена Рибакова.

Також вона нагадала, що у Закон про первинну правову допомогу внесли зміни. Тепер до послуг, які надають центри первинної правової допомоги, додалися послуги для сільського населення власників паїв, де можна отримати шаблони типових договорів. Орендар може зареєструватися в аграрному державному реєстрі, щоб перевірити інформацію про свої земельні ділянки.

Крім цього заступник директора департаменту - начальника управління земельних відносин, водних ресурсів, економіки та інвестицій Донецької ОДА Олена Рибакова зазначила, що згідно статті 37-1 Земельного Кодексу України, власникам паїв дозволяється обмінюватися своїми ділянками задля зручності оброблення, якщо різниця вартості земельних ділянок не більше ніж 10% від нормативно-грошової оцінки.

Вона також нагадала власникам земельних паїв, які отримали Державні акти на земельні ділянки до 1 січня 2014 року, про необхідність внесення за заявою відомостей до Реєстру речових прав на нерухоме майно. Процедура є безкоштовною.

Інші новини за темою