портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Журналісти з Угорщини відвідали Донеччину та ознайомились з безпековою ситуацію

Опубліковано 25 травня 2018 року, 17:01

В п’ятницю, 25 травня, на базі медіа-центру РТРК «Регіон-Донбас» відбувся брифінг за участі начальника прес-центру ОС Юзефа Венсковича, начальника прес-служби 54 ОМБр Вадима Желєзного та журналістів з Угорщини, що є представниками провідних ЗМІ західних сусідів України.

Спочатку начальник прес-центру ОС коротко ознайомив журналістів із ситуацією в районах проведення Операції Об’єднаних Сил та пояснив її відмінність від Антитерористичної операції. «Основною метою Операції об’єднаних сил є захист суверенітету та територіальної цілісності України на території Донецької та Луганської областей від агресії з боку Російської Федерації. Шляхи досягнення цієї мети не тільки військові, а й політико-дипломатичні. На жаль ситуація у зоні проведення ООС від першого дня і по сьогодні лишається складною, але контрольованою, на лінії розмежування тривають активні бойові дії, російсько-окупаційні війська майже щоденно порушують режим припинення вогню, що передбачений мінськими домовленостями, водночас підрозділи Об’єднаних сил ведуть активну оборону завдаючи адекватну відповідь окупантам. Російські окупаційні війська грубо порушуючи міжнародне гуманітарне право обстрілюють населені пункти артилерією, завдаючи ударів по позиціях Об’єднаних сил з житлових кварталів окупованих міст. У свою чергу українське військо стоїть на захисті мирного населення і не веде вогонь по населеним пунктам» - підсумував свою промову начальник прес-центру ОС.

Надалі медійники мали змогу поставити свої питання військовим, вони здебільшого стосувались кількості жертв та інтенсивності обстрілів. Також деякі питання стосувались свідчень щодо участі військовиків з Росії у конфлікті на Донбасі та деяких аспектів використання авіації в ході бойових дій. Представник департаменту інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації Олександр Качура надав журналістам беззаперечні докази участі військ РФ в конфлікті на сході України. Він показав комплект обмундирування та індивідуальний сухий пайок російсько-окупаційних військ, що були захоплені нещодавно в ході рейду бійців сил спеціальних операцій в тил ворога. Всі факти присутності російських військ на території України документуються прокуратурою та накопичуються з метою передачі до міжнародного суду.

У свою чергу Вадим Желєзний коротко розповів про дедалі частіші випадки коли представники НЗФ добровільно складають зброю і здаються українським військовим та про програму від СБУ «На тебе чекають вдома». Майор Желєзний є учасником російсько-української війни з самого її початку, тому бойовий офіцер трохи розповів закордонним журналістам про передумови початку збройної агресії з боку Російської Федерації та волонтерський й добровольчий рух, що повністю зруйнував плани Кремля щодо східної України. До речі, за словами начальника прес-служби 54 ОМБр добровольчий рух в Україні розпочався саме з Луганщини.

Після брифінгу що тривав більш ніж годину журналісти з Угорщини направились на огляд зруйнованих під час бойових дій та вже відновлених будівель і споруд в Слов’янську.

Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації 

Інші новини за темою