портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Зміни в порядку надання житлових субсидій

Опубліковано 10 травня 2017 року, 11:00

З 1 травня 2017 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 300 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою внесено зміни до порядку надання житлових субсидій.

Отже, призначення субсидії на новий термін здійснюватиметься вже з урахуванням внесених змін. Відбуватиметься таке призначення без звернення громадян. Виключення складають: орендарі житлового приміщення, особи, яким субсидія була призначена за зареєстрованим місцем перебування, особи, які звертаються за субсидією на скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо, особи, у яких відбулися зміни у складі сім’ї.

Про призначення (непризначення) субсидії управління соціального захисту населення зможуть тепер повідомляти за допомогою електронної пошти або смс-повідомлення.

Для домогосподарств, що складаються з однієї або двох непрацездатних осіб соціальна норма житла, яка буде використовуватися при розрахунку субсидії становитиме 75 кв. м.

Комісіям, створеним при місцевих та районних органах влади, надано право приймати рішення про призначення субсидії у випадках не передбачених Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженим ПКМУ № 848 від 21.10.1995 (зі змінами). Фінансування таких субсидій буде здійснюватися за рахунок коштів місцевих бюджетів.

У разі отримання від підприємств - виробників/виконавців житлово-комунальних послуг інформації щодо простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, субсидія на наступний строк призначатися не буде, про що особу буде повідомлено. У разі, якщо протягом двох місяців питання про сплату заборгованості або укладання договору про її реструктуризацію буде вирішено, субсидію буде призначено з дати закінчення дії попередньої субсидії. В іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердить сплату заборгованості або укладання договору.

Крім того, урядом передбачено чіткий алгоритм монетизації субсидій. А саме - частина невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення, що в еквіваленті не перевищує вартості (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії (в разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення), перераховується на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачується через відділення поштового зв’язку ПАТ “Укрпошта” на підставі списків таких осіб, які подаються до 1 червня поточного року підприємствами — виробниками/виконавцями послуг з газо-, електропостачання в паперовому та електронному вигляді структурному підрозділу з питань соціального захисту населення та в яких зазначається сума невикористаної субсидії. Перерахування частини невикористаної субсидії на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплата її через відділення поштового зв’язку ПАТ “Укрпошта” здійснюється структурним підрозділом з питань соціального захисту населення на підставі особистої заяви одержувача, поданої до 1 вересня поточного року. Структурний підрозділ з питань соціального захисту населення повідомляє одержувачу субсидії про необхідність подання зазначеної заяви.

Також передбачено, що за вимогою управління соціального захисту населення, сума субсидії, перерахованої (виплаченої) надміру внаслідок свідомого подання громадянином документів з недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про зміни (у складі зареєстрованих/фактично мешкаючих осіб, їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, підприємств — виробників/виконавців житлово-комунальних послуг, купівлю товарів або оплату послуг, на суму яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень, шляхом подання відповідних документів), повертається або безпосередньо отримувачем або шляхом зняття відповідних сум з особових рахунків отримувачів субсидії на підприємствах — виробниках/виконавцях житлово-комунальних послуг.

 Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Інші новини за темою