портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

ПЕРСПЕКТИВИ РЕФОРМУВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНО- ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УСТРОЮ ОБЛАСТІ

Опубліковано 13 липня 2020 року, 13:32

Новий адміністративно-територіальний устрій України має стати територіальною основою для формування децентралізованої системи територіального управління, що забезпечить максимально ефективне використання суспільних ресурсів, стійке економічне зростання на засадах сталого розвитку, підвищення соціальних стандартів життєдіяльності людей.

Концепцією реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.04.2014 № 333-р, передбачено формування трьох рівнів адміністративно-територіального устрою: базового (адміністративно-територіальні одиниці — громади); районного (райони); регіонального (Автономна Республіка Крим, області, міста Київ і Севастополь).

06 травня 2020 року Кабінет Міністрів України розпорядженням № 540-р затвердив перспективний план формування територій громад Донецької області, який охоплює 100 відсотків її території та передбачає створення 66 об’єднаних територіальних громад (46 громад на території підконтрольній українській владі та 20 громад на території тимчасово непідконтрольній українській владі). Таким чином, ми отримали модель нового адміністративно-територіального устрою на базовому рівні.

12 червня 2020 року Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження № 710-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Донецької області».

Прийняті документи - важливий крок у реалізації завдань першого рівня реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, зокрема щодо закріплення в правовому полі (у сукупності з іншими законами, які будуть прийняті найближчим часом в рамках реформи) територіальної основи, яка дає змогу провести місцеві вибори восени 2020 року на новій територіальній основі та сформувати відповідні органи місцевого самоврядування.

Наступним етапом реформи є реорганізація районного (субрегіонального) рівня адміністративно-територіального устрою України, який стане основою для організації і діяльності органів державної влади на місцях, відповідних органів місцевого самоврядування.

Так, днями парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді України прийняти проект постанови про утворення та ліквідацію районів, а Комітет з питань бюджету - законопроект про зміни до Бюджетного кодексу України у зв’язку з завершенням адміністративно- територіальної реформи.

Згідно проекту постанови Верховної Ради України від 15.06.2020 № 3650 «Про утворення та ліквідацію районів» на території області планується утворення 5 районів на території підконтрольній українській владі (Краматорський, Бахмутський, Покровський, Волноваський, Маріупольський) та 3 районів на території тимчасово непідконтрольній українській владі (Горлівський, Донецький, Кальміуський).

Район матиме свої повноваження і джерела наповнення бюджету, і вони ніяк не перетинатимуться, як це маємо в чинній системі, з повноваженнями і ресурсами громад. Усі громади будуть рівними за статусом і матимуть прямі міжбюджетні відносини з державою. Усі громади матимуть повноваження і джерела ресурсів, які зараз є у міст обласного значення. Основною функцією районів буде координація територіальних підрозділів органів виконавчої влади.

Більш детальну інформацію про важливі законопроекти, які будуть прийняті найближчим часом у рамках реформи децентралізації, можна знайти за посиланням https://decentralization.gov.ua/news/12561 .

Інші новини за темою