портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Земельна реформа: оцінка землі у Донецькій області є однією з найвищих в Україні

Опубліковано 26 січня 2021 року, 17:30

Оцінка землі у Донецькій області  відповідно до нового Довідника показників нормативної грошової оцінки земель населених пунктів складає 31 тисячу гривень за гектар.  Про це заступник  директора департаменту – начальник  управління земельних відносин, водних ресурсів, економіки та інвестицій Олена Рибакова повідомила на брифінгу у Краматорську 26 січня. 

Нагадаємо, ринок землі  в Україні почне працювати з 1 липня.  Земельна реформа на цьому етапі не передбачає відкриття ринку для державних та комунальних земель, допуску юридичних осіб та іноземців.

 «Закон дозволить набувати право власності на земельні ділянки фізичним особам з 1 липня 2021 року у розмірі до 100 га на одну особу.  Юридичні особи будуть учасниками ринку земель з 1 січня 2024 року. Тоді ж обмеження з фізичних осіб зніметься, і всі зможуть  набувати право власності на землю до 10 тисяч га в одні руки або у власність однієї юридичної особи», -  розповіла Олена Рибакова. 

Вона зазначила, що орендар земельної ділянки буде мати першочергове право її викупити. 

«У цьому році опублікували новий Довідник показників нормативної грошової оцінки земель. Оцінка землі у Донецькій області є однією з найвищих в Україні – 31 тисяча гривень за гектар. Ця оцінка відображає якісні показники ґрунту, але вона зроблена ще на радянських показниках.  Ми всі розуміємо, що чорнозем у Донецькій області близько від «сірої зони» і чорнозем під Києвом, хоч родючість у нього однакова, матиме різну ціну.  Законом лише передбачено, що під час продажу земельної ділянки її вартість не може бути нижче нормативної, тобто для Донецької області – не нижче 31 тис. гривень за гектар.  Той, якою вона буде після відкриття ринку земель, ми побачимо лише у липні»,  -  сказала Олена Рибакова. 

Нагадаємо, завдання земельної реформи – упорядкувати ринок землі, унеможливити корупційні схеми у земельних відносинах,  зробити відносини у сфері землеустрою — зрозумілими й прозорими, і головне – дати поштовх українській економіці.


Інші новини за темою