портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина святкує День української писемності та мови

Опубліковано 09 листопада 2021 року, 12:36 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

Щорічно 9 листопада Україна відзначає День української писемності та мови. Це свято набирає все більшої популярності, бо дає можливість продемонструвати свою громадянську позицію у ставленні до українського слова, його неповторності, багатства та краси.

Учнівська та студентська молодь Донецької області впродовж 2021 року брала активну участь у мовно-літературних конкурсах. Юні філологи-україністи гідно представили рідний край під час фінального етапу ХІ Міжнародного конкурсу імені Тараса Шевченка, здобувши 10 перемог.

2021 рік приніс високий результат і в ювілейному ХХ Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості, присвяченому Шевченківським дням. 715 школярів стали учасниками І Всеукраїнського відкритого марафону з української мови імені Петра Яцика, 317 з них успішно подолали всі випробування.

Цього дня здобувачі освіти та педагогічна спільнота області о 10.00 долучилися до написання радіодиктанту національної єдності, текст якого прочитав український письменник Юрій Андрухович. Про результати дізнаємося згодом. Але варто відзначити, що Донеччина впродовж останніх років мала високі здобутки.

10 листопада 2021 року в дистанційному форматі відбудеться VІ обласний фестиваль «Шукай краси, добра шукай!», присвячений Дню української писемності та мови та 150-річчю від дня народження Лесі Українки, яка піднесла українське слово на новий рівень, надаючи йому ролі «єдиної зброї», «твердої криці». Цей захід, організований відділом української мови та літератури Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, об'єднав 93 учасники за 5 номінаціями: «Виставка творчих робіт «Пост для соціальної мережі з фотографією в стилі Flat lay «Contra spem spero!», «Автор підручника «Не раз, хто забувається про завтра, той має вічність», «Літературно-музичний мікс за творами Лесі Українки «Нi! Я жива! Я буду вiчно жити! Я в серцi маю те, що не вмирає!», «Проби пера педагогів Донеччини «Слово, моя ти єдиная зброє!», Панорама буктрейлерів за творчістю Лесі Українки.

Інші новини за темою