портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині обговорили фіскальну децентралізацію

Опубліковано 18 червня 2019 року, 16:10 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Сьогодні у Краматорську відбулося друге засідання робочої групи з розробки Практичного посібника з організації ефективної фінансової діяльності органів місцевого самоврядування в умовах децентралізації в межах реалізації Компоненту 2 «Реформа місцевого самоврядування та реформа децентралізації» Програми ООН із відновлення та розбудови миру. У заході взяли участь заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Стокоз, представники виконавчих органів рад об’єднаних територіальних громад.

Під час наради присутнім були представлені презентації та робочі моделі на теми розробки оптимальної політики формування дохідної частини бюджету ОТГ, залучення додаткових фінансових ресурсів та інвестицій для реалізації проектів.

 «Ні для кого не є таємницею, що в контексті реформування міжбюджетних відносин в Україні, фіскальна децентралізація є ключовою в ході впливу реформ на місцеві бюджети, закладаючи основи для їх фінансової незалежності. Порівняльний аналіз фінансових показників 9 об’єднаних територіальних громад Донецької області, що перейшли на прямі міжбюджетні відносини, до та після їх об’єднання свідчить про збільшення власних доходів бюджетів більш ніж у 2,5 рази. Додатково варто відзначити, що їх власні надходження без урахувань дотацій, за підсумками 2018 року склали понад 670 млн. грн, при цьому базову дотацію отримували 3 громади, реверсну передавали 4 громади, а 2 громади були із нульовою дотацією», - наголосив заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Стокоз.

Нагадаємо, у ході першої робочої наради з питання розробки Практичного посібника, що відбулася 12 квітня, присутні представники структурних підрозділів облдержадміністрації та ОТГ визнали ініціативу Програми ООН доцільною та підтримали її.


Інші новини за темою