портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині обговорили можливості доступу дітей з ТОТ до української освіти

Опубліковано 21 жовтня 2021 року, 17:35

Круглий стіл «Доступна освіта для молоді з тимчасово окупованих територій та лінії дотику» відбувся у Краматорську сьогодні, 21 жовтня.

У заході взяли участь заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Драганчук, заступник голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна, ректори закладів вищої освіти, директорів закладів загальної середньої освіти Донеччини, керівники освітніх центрів «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», студенти – внутрішньо переміщені особи.

У своїх виступах Юлія Костюніна та Інна Драганчук наголосили, що забезпечення рівного доступу дітей із тимчасово окупованих територій та лінії дотику до якісної освіти — один із ключових векторів у питані реінтеграції. Держава докладає чимало зусиль для того, щоб молодь мала доступ до якісної та повноцінної освіти.

«Самостійно вивчаю мову, історію України. Нам заборонено проносити українські книжки, але мої рідні знаходять вихід із цієї ситуації. Я не можу стати зі зброєю в руках, проте своєю любов’ю до знань наближаю перемогу моєї Батьківщини. Я хочу розповісти українцям, яке жахливе життя в окупації, бо я хочу, щоб Україна була вільна, самостійна та незалежна!», - процитували під час заходу слова учениці 5-д класу, яка мешкає на тимчасово окупованій території та дистанційно здобуває освіту в Опорному закладі загальної середньої освіти імені Василя Стуса Краматорської міської ради Донецької області.

Керівники закладів вищої та загальної середньої освіти поділилися досвідом організації навчання дітей з тимчасово окупованих територій, налагодження ефективних комунікацій з батьківською спільнотою, роботи педагогів на цифрових платформах, співпраці з освітніми центрами «Донбас-Україна», «Крим-Україна» та взаємодії шкіл із закладами вищої освіти.

Про досвід організації дистанційного навчання для учнів з тимчасово окупованих територій школах вільної Донеччини розповіли директори загальноосвітньої школи № 9 міста Покровськ та Опорного закладу загальної середньої освіти ім. Василя Стуса міста Краматорськ.

До заходу долучилися й студенти Маріупольського державного університету та Горлівського інституту іноземних мов ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет», які поділилися особистими враженнями про навчання на підготовчих курсах для молоді з числа осіб з тимчасово окупованих територій України та лінії дотику. Ці курси були ініційовані Президентом України Володимиром Зеленським та цього року запроваджені Міністерством реінтеграції тимчасово окупованих територій України в закладах вищої освіти України.

Окрему увагу приділили проєкту «Створення освітнього онлайн-контенту», який незабаром стартує і має на меті підвищити кваліфікації вчителів щодо організації дистанційного навчання для учнів з тимчасово окупованих територій.

За вагомий особистий внесок у забезпечення реалізації державної політики щодо реінтеграції молоді з тимчасово окупованих територій України відзнаками Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України нагороджено педагогів та колективи закладів освіти Донеччини:

Калініну Вікторію Павлівну, директора Опорного закладу загальної середньої освіти ім. Василя Стуса Краматорської міської ради;

Овсянникову Євгенію Анатоліївну, учителя української мови та літератури Бахмутської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 18 імені Дмитра Чернявського Бахмутської міської ради;

Дмітрієву Людмилу Михайлівну, заступника директора з навчально-виховної роботи Волноваського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Волноваської міської територіальної громади;

Лактіонову Олену Леонідівну, учителя німецької мови Комунального закладу «Маріупольська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 29 Маріупольської міської ради Донецької області»;

Погорєлова Анатолія Івановича, директора Слов’янського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Слов’янської міської ради Донецької області;

колективи: Донецького національного медичного університету, Донбаської державної машинобудівної академії, Горлівського інституту іноземних мов Державного вищого навчального закладу «Донбаський державний педагогічний університет», Маріупольського державного університету, Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет», а також загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 9 Покровської міської ради Донецької області;

Костюніну Юлію Олександрівну, заступника голови Донецької облдержадміністрації.

Окрім цього, висловлено подяку департаменту освіти і науки облдержадміністрації: колективам закладу загальної середньої освіти Мирноградської міської ради Донецької області, Нікольської гімназії «Софія» з загальноосвітньою школою І ступеня № 2 Нікольської селищної ради Донецької області та Державного вищого навчального закладу «Приазовський державний технічний університет».

Інші новини за темою