портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Слов’янську слабозорі діти друкують книги шрифтом Брайля

Опубліковано 04 лютого 2021 року, 13:11

Учні Слов’янської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату для незрячих та слабозорих дітей №23 за допомогою вчителів виготовляють частину підручників та друкують художні твори шрифтом Брайля для використання у навчальному процесі. Це стало можливим завдяки сучасному обладнанню, придбаному за кошти субвенції Кабінету міністрів України.

Сьогодні з практикою використання обладнання ознайомилась заступник голови Донецької облдержадмінстрації Юлія Костюніна спільно з директором департаменту освіти і науки Донецької ОДА Тетяною Сідашевою.

Представники обласної влади відвідали відкритий урок з української літератури для учнів 12-го класу, урок інформатики для учнів 5-го класу та побачили, як відбувається процес друку книг у школі. Так, для навчального процесу використовуються інтерактивні системи, що дозволяють друкувати і читати шрифтом Брайля, прилади для читання друкованих текстів, збільшення текстів та аудіовізуальні комплекси, що допомагають дітям з вадами зору працювати з комп’ютерною технікою.

Гостям продемонстрували роботу пристроїв для створення об’ємних графічних зображень, брайлівські принтери різних систем та програмне забезпечення для роботи з обладнанням. За словами представників школи, на друк одного підручника витрачається близько півгодини у випадку, коли відповідний текст завантажений на комп’ютер. Водночас учні долучаються до роботи з передруку кириличних текстів шрифтом Брайля для того, щоб інші учні могли використовувати необхідні підручники та художні твори.

«Школа співпрацює з авторами дитячої літератури, отримує від них тексти книг та друкує їх. Це важливо та цікаво для дітей, тому ми радіємо, що школа нарешті має таке обладнання. У подальших планах – капітальний ремонт приміщень. Це необхідно для того, щоб зробити навчання і проживання дітей в інтернаті максимально комфортним. З батьками будуть погоджені строки виконання робіт, а для дітей на час ремонту будуть виділені місця у інших спеціалізованих навчальних закладах», - зазначила Юлія Костюніна.

Також заступник очільника області ознайомилась з практиками роботи психологів школи, покликаними розвивати у дітей соціальні навички, відчувати себе комфортно у колективі та долати інші труднощі.

Інші новини за темою