портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відбувся VІІІ Конгрес освітян «Нова українська школа на Донеччині: п’ята сходинка, інновації та безпека в умовах воєнного стану»

Опубліковано 26 серпня 2022 року, 17:07 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

Протягом 23-25 серпня 2022 року у змішаному форматі в режимі пленарного засідання, вебінарів за секціями та «Віртуального освітнього простору» працював VІІІ Конгрес освітян Донеччини. Він об’єднав близько 4000 учасників: фахівців облдержадміністрації, департаменту освіти і науки, керівників органів управлінь освіти територіальних громад, наукових та науково-педагогічних працівників, представників центрів професійного розвитку; управлінців, керівників професійних спільнот і педагогів, психологів, соціальних педагогів області; представників громадських освітніх організацій, волонтерів.

У вітальному слові до освітян Донеччини Юлія Костюніна, заступник голови Донецької облдержадміністрації наголосила на необхідності продовжувати розбудову освіти Донецького регіону всупереч агресії рф і складним обставинам.

Говорячи про організацію освітнього процесу під час воєнного стану у 2022-2023 навчальному році, Тетяна Сідашева, директор департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації, нагадала про різні форми здобуття освіти, за якими можуть навчатися учні, зокрема й ті, що знаходяться за кордоном; анонсувала збільшення закладів освіти, які надаватимуть освітні онлайн-послуги дітям, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях; зосередила увагу на наданні якісних освітніх послуг для дітей з ООП і не тільки.

Слова привітання лунали з фронту від захисників нашої держави – військових-освітян Донеччини, які сьогодні власним прикладом демонструють мужність, любов до Батьківщини й волю до Перемоги.

Традиційно звернувся до освітян Донеччини ректор ДЗВО «Університет менеджменту освіти», член-кореспондент Національної академії наук вищої освіти України Микола Кириченко. Про досвід організації освітнього процесу для дітей із України в Литві почули від В’ячеслава Гіпіча, консультанта з питань освіти дітей з України Міністерства освіти, науки та спорту Республіки Литва.

Наталія Толстова, голова правління МБФ «Відродження загальнолюдських цінностей», філії International Association for Human Values (IAHV) у Швейцарії, запропонувала освітянам стати учасниками міжнародного проєкту «Школа щастя», метою якого є профілактика негативних емоцій у дитячих колективах.

Окреме питання було присвячено розвитку STEM-освіти в Донецькій області. Особливості інновацій, диджиталізації, стартапів у часи війни та післявоєнного відновлення розкрив Антон Дзюба, голова правління благодійного фонду «Фонд освітніх ініціатив».

Голова Донецької обласної профспілкової організації освіти і науки Тетяна Заморська у своєму виступі наголосила на контролі за використанням освітньої субвенції та оплатою праці коштом місцевих бюджетів, допомозі педагогічним працівникам, які постраждали внаслідок війни.

Лілія Золкіна, начальник управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації, ознайомила з моніторинговим дослідженням стану національно-патріотичного виховання в Донецькій області та стратегічно важливими напрямами національно-патріотичного виховання дітей та молоді. Зокрема наголошено на розвитку критичного мислення та медіаграмотності, адаптації та підтримці учнів-ВПО та нових учнів у класі, питаннях волонтерського руху.

Під час роботи за тематичними секціями увагу приділено питанням безпеки, планування, координації дій та перспективам роботи педагогів Донецької області в умовах воєнного стану, а також реалізації Державного стандарту базової загальної середньої освіти у 2022/2023 н. р.

Наголошено на шляхах трансформації освітнього процесу в умовах воєнного стану та розбудови дистанційного навчання.

Напередодні вкрай непростого для Донеччини нового навчального року Конгрес розглянув шляхи цифрової трансформації освітнього процесу в умовах воєнного стану, інновації дистанційної освіти, а також обмінятися досвідом, ознайомитися з кращими практиками регіону та ухвалити спільну резолюцію.


За матеріалами департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації

Інші новини за темою