портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Конкурентоспроможна освіта на Донеччині можлива: в Олександрівській громаді провели семінар-нараду за участі освітян з 10 ОТГ області

Опубліковано 18 квітня 2019 року, 18:25 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

17 квітня на території нещодавно створеної Олександрівської громади відбувся семінар-нарада за участі представників відділів освіти та директорів опорних шкіл 10 ОТГ Донецької області. Подію було організовано в приміщенні Олександрівської загальноосвітньої школи, працівниками Донецької військово-цивільної адміністрації та викладачами кафедри управління та адміністрування Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Увесь спектр питань, що розглядались на семінарі-нараді було присвячено реформуванню сучасної української школи в умовах децентралізації.

Перше питання, яке було розглянуто на семінарі – це питання фінансової автономії закладів освіти в умовах сучасності. Старший викладач кафедри управління та адміністрування, кандидат економічних наук Павло Правдивцев розповів присутнім про значущість автономії для закладів освіти, зокрема бюджетних установ. Крім того, були розглянуті деякі аспекти бюджетного законодавства України, роль кошторису у фінансовому плануванні бюджетної установи, основні види витрат в закладах загальної середньої освіти, а також платні послуги, які можуть надаватися закладами освіти державної та комунальної форми власності. Під час обговорення зазначеної теми представники ОТГ погодилися з необхідністю вироблення системи бюджетування для закладів освіти їхніх громад.

Наступним питанням, що було поставлено на порядок денний стала розробка моделей роботи євроклубів та форм методичного супроводу їх діяльності. Євроклуб – це форма самоорганізації молодих людей, що сприяє їх творчій реалізації, залученню до участі в європейських ініціативах, громадській діяльності, інформуванню з питань європейської інтеграції та реалізації проектів неформальної освіти серед однолітків.

Третьою стала досить нова в Донецькій області тема – питання пошуку нових ресурсів для фандрейзингу та краудфандингу. Завідувач кафедри управління та адміністрування, кандидат політичних наук, доцент Вадим Абизов познайомив присутніх з українськими та міжнародними франчайзинговими платформами, а також з вітчизняним досвідом краудфандингових проектів. Після цього мова йшла про сучасні цифрові інструменти управління. Тут було розглянуто основні принципи реалізації Державної політики в цифровій сфері та вітчизняні цифрові освітні сервіси. Велику увагу було приділено інформаційній відкритості та поняттю «цифрова школа».

Роботу семінару-наради підсумувала у своїй доповіді «Реформування мережі закладів освіти в ОТГ» в. о. директора департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації Тетяна Сідашева. Під час свого виступу вона зробила наголос на тому, що конкурентоспроможність освіти зараз формує конкурентоспроможність кадрів у майбутньому. Також в. о. директора департаменту освіти і науки довела інформацію про те, що в ОТГ Донецької області є 19 шкіл, де кількість учнів не перевищує 50 дітей. У сучасних умовах це не припустимо.

«Про яку якість освіти в цих навчальних закладах можна говорити?! Школи, тим більше в сільській місцевості, мають працювати як мінімум до 17-18 години», - наголосила Тетяна Сідашева.

Інші новини за темою