портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

На Донеччині стартувала серія онлайнових зустрічей щодо організації дистанційного та змішаного навчання в школах

Опубліковано 08 квітня 2021 року, 13:15 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

Департамент освіти і науки Донецької облдержадміністрації спільно з Донецьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти розпочали з 7 квітня серію онлайнових зустрічей для керівників закладів загальної середньої освіти та органів управління освітою територіальних громад щодо проблем та здобутків організації навчання за дистанційною та змішаною формами.

Сьогодні в Донецькій області дистанційним навчанням охоплено близько 72 000 учнів, 17 ТГ, 190 закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО). З огляду на це актуальним залишається обговорення питань організації дистанційного навчання на місцях, зокрема його якості та доступності.

Упродовж таких зустрічей визначено, що порівняно з попереднім роком ЗЗСО вже мають напрацьований успішний досвід. Про це свідчить факти переходу закладів освіти на єдині онлайнові платформи, які дозволяють акумулювати навчальний матеріал в одному онлайновому просторі. Серед таких платформ є Google Workspace for Education, Нові знання, Moodle, Google Meet, Zoom тощо. Значно підвищилася інформаційно-цифрова компетентність педагогічних працівників; збільшився показник використання вчителями різних цифрових інструментів завдяки наставництву та навчанню, підвищенню кваліфікації; налагодилася виважена співпраця школи з батьківською та учнівською спільнотою.

Закладами освіти складено розклади уроків, що проводяться в синхронному та асинхронному режимах; визначено найбільш доцільні моделі дистанційного навчання; постійно проводяться опитування учнів та батьків щодо якості організації дистанційного навчання, на основі яких керівництво аналізує помилки та виправляє їх.

Однак разом із такими напрацюваннями в області ще є проблеми в організації дистанційного навчання: технічне забезпечення вчителів та учнів, наявність учнів з особливими освітніми потребами, яким важко дається навчання за комп’ютером; недотримання санітарних норм педагогами щодо тривалості дистанційних уроків.

Отже, обговорення досягнень та проблем організації дистанційного навчання в Донецькій області дає підстави стверджувати, що педагогічними колективами закладів загальної середньої освіти зроблено значний крок до покращення якості освітнього процесу в умовах карантину та підвищення цифрової обізнаності не тільки вчителів, а й учнів та їх батьків. Однак проблеми, які були озвучені, спонукають на подальше вдосконалення і переосмислення ставлення до якості освітнього процесу.

Доводимо до відома освітян та батьківської спільноти, що в Донецькій області відкрито гарячу лінію та електронну скриньку з питань організації дистанційного навчання в закладах освіти.

У разі виникнення питань можна звернутися за телефонами: 0800-50-45-22; 066-113-93-75;  097-904-71-91 або електронною адресою dist.osvita@ippo.dn.ua

Інші новини за темою