портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Краматорську проведено черговий семінар-нараду з представниками об’єднаних територіальних громад

Опубліковано 22 травня 2019 року, 17:12 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

22 травня на базі медіа-центру РТРК «Регіон-Донбас» спеціалістами структурних підрозділів облдержадміністрації проведено семінар-нараду з представниками об’єднаних територіальних громад з питань подальшого розвитку громад.

Організатором проведення заходу виступив департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації. Метою зустрічі є підвищення потенціалу управлінських громад щодо ефективного впровадження медичної та екологічної реформи на місцях.

Розпочинаючи семінар представники департаменту охорони здоров’я довели до відома громад інформацію про основні засади та напрями діяльності впровадження реформування системи охорони здоров'я в Донецькій області на всіх рівнях надання медичної допомоги, у тому числі і в закладах охорони здоров'я, що перебувають у власності ОТГ.

Яніна Анатоліївна Ватуліна, представник департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, доповіла присутнім як рухається система реформування охорони здоров’я в регіоні на первинному рівні та про основні нормативно-правові акти, що є підґрунтям для таких змін. Зокрема, з 1 квітня 2019 року стартувала програма електронний рецепт, яка забезпечує медикаментами пацієнтів в рамках програми «Доступні ліки». За її словами, за цей час лікарями вже виписано понад 100 тисяч електронних рецептів, з яких видано 71 %. «Це дуже високий показник. У рейтингу країни Донецька область займає 7 місце. Але, на жаль є ті території, які ще не приєдналися до електронного рецепта: Соледарська ОТГ, Олександрівська ОТГ та інші», – зауважила доповідач.

Також було акцентовано увагу на основних проблемних питаннях щодо медичного обслуговування сільських жителів у фельдшерсько-акушерських/фельдшерських пунктах. Водночас було зазначено, що наступним кроком з розвитку сільської медицини буде впровадження телемедицини, яка дозволить лікарю дистанційно консультувати працівників та пацієнтів медичного пункту або ФАПу. «Телемедичний сервіс дозволяє записуватися до лікаря на прийом та звертатися за послугою у режимі 24/7,  залучати ургентну телемедичну підтримку обласного рівня та отримати консультації профільних спеціалістів в медичних закладах обласного рівня», – додала Яніна Анатоліївна.

Представник департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Марина Володимирівна Корнеєва розповіла учасникам, що наступним етапом реформи є повномасштабні зміни вторинної ланки надання медичної допомоги і з 1 січня 2020 року реалізація державних гарантій медичного обслуговування населення за всіма видами медичної допомоги буде здійснюватися виключно відповідно до Закону України «Про Державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Під час семінару слухачі дізналися про те, що означає принцип оплати «Гроші йдуть за пацієнтом», про автономізацію та комп’ютеризацію закладів охорони здоров’я, порядок оплати медичних послуг та фінансування медичних комунальних закладів. «З 2020 року  Національна служба здоров’я України  (НСЗУ) буде оплачувати закладам охорони здоров’я по підвищеним тарифам за надані населенню послуги, які є пріоритетними – пологи, неонатальна допомога, інфаркт міокарду та гостре порушення мозкового кровообігу. Запровадження нової моделі  відповідно до законодавства передбачає, що отримати кошти зможуть виключно комунальні некомерційні підприємства (КНП), які  є партнерами НСЗУ. При цьому КНП будуть мати господарську та організаційну незалежність, відкривати рахунки в банках, самостійно визначати розмір оплати праці та систему мотивації для лікарів та медичного персоналу», – роз’яснила Марина Володимирівна.

У ході заходу фахівець департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Тинор Марина Євгеніївна ознайомила представників громад з тезами основного документу з планування організації системи управління відходами на місцевому рівні до 2030 року.  
У ході його розгляду було зауважено, що розробка регіонального плану відбувається з урахуванням співробітництва громад регіону і включає комплекс взаємопов’язаних завдань і заходів, узгоджених за строками та ресурсним забезпеченням з усіма задіяними виконавцями, спрямованих на забезпечення сталого управління відходами в регіоні.

Моніторинг довкілля є одним із найважливіших напрямів у сфері охорони навколишнього природного середовища. Остапова Ольга Миколаївна, працівник департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, доповіла, що у системі моніторингу довкілля Донецької області налічується 7 стаціонарних постів апаратно-програмного комплексу моніторингу атмосферного повітря, які знаходяться у містах Краматорськ, Курахове, Бахмут, Маріуполь та смт. Миколаївка й Новолуганське. Інформація від автоматизованих постів передається на центральні сервери. Потім за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення користувачі автоматизованої системи моніторингу довкілля отримують необхідну інформацію безпосередньо через мережу Інтернет.

За інформацією представника департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Волкової Тетяни Дмитрівні дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними  джерелами  є офіційним документом, який  дає  право   підприємствам, установам, організаціям та громадянам-підприємцям експлуатувати  об'єкти,  з  яких  надходять  в  атмосферне повітря забруднюючі речовини або їх суміші, за  умови  дотримання встановлених відповідних нормативів граничнодопустимих викидів та вимог  до  технологічних  процесів  у  частині  обмеження  викидів забруднюючих речовин протягом визначеного в дозволі терміну. Тетяна Володимирівна в доступній формі ознайомила всіх присутніх з порядком видачі такого дозволу.

Крім того, представник департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Залевський Віталій Дмитрович освітив питання охорони й раціонального використання та збереження об’єктів природно-заповідного фонду (ПФЗ), а також ознайомив всіх з Регіональною програмою формування та розвитку екологічної мережі в Донецькій області на період 2019-2022 роки, головною метою якої є збереження та збільшення площі земель з природними ландшафтами та формування їх в єдину територіальну систему для забезпечення природних шляхів міграції та поширення видів рослин і тварин. Також присутні обговорили план створення ПЗФ на територіях об`єднаних громад Донецької області та повноваження органів місцевого самоврядування, у віданні яких перебувають території ПЗФ.

Усі учасники мали можливість поспілкуватися, обмінятися досвідом, обговорити проблемні питання, з якими стикаються спеціалісти ОТГ. Кожен із присутніх отримав безцінну інформацію та роз’яснення щодо проблемних питань.

Інші новини за темою