портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

До міжнародного дня голокосту ромів

Опубліковано 02 серпня 2018 року, 09:15

02 серпня 2018 року Україна разом зі всім світом відзначатиме Міжнародний день голокосту ромів. Ця пам’ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам’яті геноциду ромів, яка була ухвалена 23 листопада 1996 року лідерами ромських організацій 10 країн  Європи і Сполучених Штатів Америки на конференції «Геноцид - Пам'ять - Надія», що відбулася в колишньому нацистському концентраційному таборі «Освенцим». Відповідно до Постанови Верховної Ради України  від 8 жовтня 2004 року№ 2085-IV Міжнародний день голокосту ромів в Україні відзначають на державному рівні.

Дата 02 серпня була обрана на знак пам’яті про те, що у ніч з 02 на 03 серпня 1944 року (т. зв. «Циганська ніч») у нацистському таборі смерті «Аушвіц-Біркенау» у газових камерах було знищено 2897 представників ромської національності.

За роки Другої світової війни нацисти, здійснюючи расистську політику геноциду, вивезли з окупованих країн та вбили у концтаборах близько  500 тисяч ромів. Також велика їх кількість була знищена у таборах примусової праці, місцях кочування та під час каральних операцій. У межах України найбільш численних втрат зазнали роми, які проживали у м. Київ, на території Автономної Республіки Крим та у Закарпатській області.

Злочини людиноненависницьких режимів не мають прощення. Україна на законодавчому рівні рішуче засуджує будь-які прояви ксенофобії і расизму, нетерпимості й дискримінації за етнічними, культурними, релігійними та будь-якими іншими ознаками. Ромська етнонаціональна спільнота є невід’ємною частиною українського народу, а встановлена істина про її геноцид,  людоненависницьким нацистським режимом – складовою нашої спільної національної пам’яті та запорукою неповторення таких злочинів у майбутньому.

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації


Інші новини за темою