портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Маріуполі відбувся фестиваль грецької культури «Мега Йорти»

Опубліковано 25 вересня 2021 року, 21:11 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

XVIII Всеукраїнський фестиваль грецької культури «Мега Йорти» ім. Доната Патричі, який цьогоріч присвячено 30-річчю Незалежності України та 200-річчю Грецької революції, відбувся у День міста Маріуполь в міському парку імені Гурова.  

Кожен фестиваль «Мега Йорти» проводить історичну паралель гармонії спілкування культур двох великих народів - грецького та українського - намагається засобами мистецтва досягти взаєморозуміння між народами.

Фестиваль вже став традиційним святом греків і всього багатонаціонального народу Донеччини.

Свято відкривала театралізована хода грецьких товариств, художніх колективів, молоді, активу ФГТУ. Також на гостей свята чекали виставки народної творчості, подвір’я (українське, грецьке, козацьке, ромське), книги грецьких авторів, національна кухня, майстер-класи з виготовлення виробів, приготування страв грецької кухні, виступи найкращих художніх колективів представників різних національностей та спортивні змагання.

З вітальним словом до присутніх звернулись перший заступник голови облдержадміністрації Ігор Мороз та міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.  "Сьогоднішній фестиваль «Мега Йорти» більше ніж свято – це спілкування, об’єднання та приклад толерантного ставлення України до культур національних меншин.  Упевнений, що у дружбі і єдності запорука успіху і добробуту. Тому облдержадміністрація завжди буде підтримувати заходи, спрямовані на об’єднання мешканців Донеччини" - зазначив заступник очільника області.

На фестивалі були присутні Посол Греції в Україні  Василіос Борновас; голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець; народний депутат України Арсеній Пушкаренко; президент ГО «Асамблея національностей України» - Равшан Тагієв; президент Ради національних спільнот України - Ашот Аванесян та інші почесні гості.

Захід проводиться раз на два роки у Приазов'ї, наступним місцем проведення свята визначено Мангушську територіальну громаду.

Всеукраїнський фестиваль грецької культури «Мега Йорти» став одним із переможців  обласного конкурсу з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, які спрямовані на національні та дружні зв’язки.  Розмір коштів на підтримку програми від Донецької облдержадміністрації склав 120 020 грн. Донецька облдержадміністрація завжди підтримує ініціативи, спрямовані на зміцнення дружби та єдності між народами, що проживають на території області, об’єднання культурних традицій та етнічних особливостей в загальнонаціональний український простір.

Інші новини за темою