портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина презентувала досвід роботи щодо організації дистанційного навчання під час онлайн-сесії Міністерства освіти і науки України

Опубліковано 06 травня 2021 року, 13:50

Донецька область презентувала свій  досвід роботи щодо організації дистанційного навчання в закладах освіти під час онлайн-сесії, яка  відбулась під головуванням міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета сьогодні 6 травня.    

В онлайн-сесії з питань дистанційної освіти у школах та закладах позашкілля  взяла участь директор департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації Тетяна Сідашева. 

У своїй доповіді вона відзначила, що впровадження дистанційного навчання в закладах освіти області відбувається ще з 2016 року, коли був затверджений регіональний проєкт «Дистанційна освіта школярів Донеччини». Під час карантинних заходів він став платформою для роботи обласної «Відкритої онлайн-школи», створеної в березні 2020 року.

За підтримки голови облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації Павла Кириленка для забезпечення якісного дистанційного навчання в період пандемії прийнято низку управлінських рішень: усі заклади загальної середньої, дошкільної та професійної (професійно-технічної) освіти області підключені до інтернету; з коштів обласного бюджету виділено субвенцію в розмірі 2,4 млн грн для покращення якості інтернет-послуг у тридцяти закладах загальної середньої освіти, розташованих на лінії зіткнення; придбано 1137 одиниць комп’ютерної техніки для 144 закладів освіти.

На допомогу педагогам і батькам створено відкриту онлайн-школу «Дошколярик-онлайн», літню онлайн-школу «Консалтинговий центр організації початкової освіти»; розроблено низку онлайн-занять гуртків для вихованців закладів позашкільної освіти області; укладено збірник науково-методичних рекомендацій «Дистанційні технології в освіті»; відкрито гарячу лінію з питань організації дистанційного навчання в закладах освіти тощо.

Проведено низку нарад, зустрічей і тренінгів щодо організації дистанційного та змішаного навчання, а саме: для  керівників закладів загальної середньої освіти та керівників органів управління освітою територіальних громад організовано онлайн-школу та проведено 36 онлайн-зустрічей, до яких долучилося 3600 учасників з різних регіонів України;  організовано підвищення кваліфікації для понад 7 тис.  педагогічних працівників; у 2020 році дистанційно проведено 55 планових та 24 позапланові міжкурсові заходи з означеної проблеми для понад 3 тис. освітян області.

На сьогодні в  області реалізується концепція «Регіональний розвиток цифрової освіти на 2021‒2027 роки», що передбачає:

•             створення регіонального «Центру  цифрової освіти»;

•             дистанційне навчання дітей з особливими освітніми потребами;

•             міжнародний обмін досвідом;

•             підвищення кваліфікації освітян області;

•             системо-технічний супровід діяльності закладів освіти.

Отже, усе вищезазначене свідчить, що в області зроблено значний крок до покращення якості освітнього процесу в умовах карантину та підвищення цифрової обізнаності не тільки вчителів, а й учнів та їх батьків.

Однак залишаються виклики та проблеми, які потребують вирішення. Тому департамент освіти і науки  та Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти працюють  над подальшим удосконаленням якості освітнього процесу в області та відкриті до співпраці.

Інші новини за темою