портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У 2020 році до Переліку нематеріальної культурної спадщини Донеччини внесено 7 нових елементів

Опубліковано 22 грудня 2020 року, 12:32 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Сім нових елементів було внесено обласною комісією зі збору, обробки та складання орієнтовного переліку елементів нематеріальної спадщини Донецької області до обласного Переліку нематеріальної культурної спадщини (НКС) у вересні 2020 року.  

Наразі він налічує вже 11 елементів НКС.

Також в рамках програми «Змінимо країну разом», яка реалізується завдяки підписаному меморандуму про співпрацю між Івано-Франківською, Львівською, Донецькою та Луганською областями, відбулася міжобласна онлайн-конференція щодо обміну досвідом з пошуку, фіксації, обробки та збереження нематеріальної культурної спадщини.

На міжнародній банерній виставці «Охорона традиційних ремесел і мистецтв як запорука миру» були гідно представлені два елементи нематеріальної культурної спадщини Донеччини - «Весільна обрядовість південно-східної України» та «Традиції приготування Авдіївської каші». Виставка експонувалась на території України, Білорусі, Північної Македонії, Колумбії.

А під час пошуково-дослідницької експедиції у вересні 2020 року у селі Сонячне Хлібодарівської територіальної громади була виявлена цікава страва – голубці з картоплею, яку згодом занесли до обласного Переліку НКС. Ця страва збереглася серед сімей українців, примусово переселених у 1941 році з Лемківщини, які й до сьогодні зберегли свою культуру та історичну спадщину.

Комунальним закладом культури «Донецький обласний навчально-методичний центр культури» розроблено та випущено календар нематеріальної культурної спадщини Донецької області «Нематеріальна культурна спадщина. Донеччина: Збережи для нащадків».

Елемент НКС Донеччини «Традиції приготування авдіївської каші» увійшов до проєкту Українського центру культурних досліджень «Гастроспадщина України».

Крім того, було проведено ряд семінарів «Донеччина: збережи для нащадків». Робота в цьому напрямку активно триває.


Інші новини за темою